Po raz piąty szefowie kuchni i cukiernicy pracujący w restauracji będą mieli okazję wykazać się kunsztem w pracy z jedną z najlepszych czekolad świata. Jak będzie wyglądać ich droga do finału konkursu w Nowym Jorku?
Podobne artykuły
Głodni wyzwań i… czekolady? Tylko do 31 października jest czas, by zgłosić swój udział w konkursie Valrhona C3 Competition. Konkurs otwarty jest wyłącznie dla profesjonalistów związanych z branżą restauracyjną, powyżej 21. roku życia. To już 5. edycja konkursu, który odbywa się od 2008 r. Tegorocznym tematem jest MANJARI 64% - ciemna czekolada z najwyższej jakości rzadkich ziaren pochodzących z Madagaskaru, produkowana przez firmę Valrhona. To ona jest motywem przewodnim każdego z dwóch etapów, przez który muszą przebrnąć kandydaci, którzy mają apetyt na wielki finał. Ten odbędzie się w Brooklinie, w Nowym Jorku w październiku 2018.
W pierwszym etapie konkursu (preselekcje) zgłaszający się kandydaci muszą przesłać online swoją oryginalną recepturę na deser na talerzu oraz nadziewane praliny (wraz z zdjęciem). Czekolada (MANJARI 64%) powinna być głównym składnikiem zarówno pod względem wizualnym jak też smakowym (składników receptury). Preselekcja ma na celu wyłonić 6 uczestników z 8 regionów: Francja, Hiszpania, Włochy, Skandynawia, pozostała część Europy, Ameryka, Azja oraz Bliski Wschód (w sumie 48 osób).
W kolejnym etapie wyłonieni uczestnicy wezmą udział w "taste-based selection", w którym zawodnicy będą walczyli smakiem swoich deserów i nadziewanych pralin. Oprócz smaku, kryterium oceny obejmuje również oryginalność receptury, tekstury, wygląd, interpretację tematu przewodniego. "Taste-based selection" zaplanowano w terminie od 15 stycznia do 30 kwietnia 2018 r.
Wielki międzynarodowy finał odbędzie się w październiku 2018 r. w Brooklyn Expo Center (Nowy Jork), podczas Międzynarodowego Kongresu Szefów Kuchni. O szczegółowym regulaminie oraz dokładnej dacie wydarzenia finaliści zostaną poinformowani w czerwcu 2018 r. Nagrodą, prócz pucharu mistrza, jest czek na 3000 euro.
By wziąć udział w konkursie, należy przesłać zgłoszenie do północy 31 października 2017 r. Oprócz wypełnionego formularza zgłoszeniowego należy dołączyć recepturę wraz z listą składników. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.c3.valrhona.com. Regulamin konkursu TUTAJ