Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Paryskie święto czekolady

dodano , Redakcja AK

Już po raz 23. w stolicy Francji odbędzie się Salon du Chocolat, czyli największe na świecie wydarzenie poświęcone czekoladzie. Od 28 października do 1 listopada w samym sercu Paryża na odwiedzających czekać będzie wiele słodkich atrakcji.

Salon du Chocolat na 20 tys. mkw. centrum wystawowego Porte de Versailles zgromadzi w tym roku ponad 500 wystawców z 60 krajów oraz niemal 200 najbardziej znanych cukierników i chocolatierów świata. To gratka nie tylko dla wytwórców czekolady, plantatorów kakaowców, cukierników czy lodziarzy, ale także wszystkich wielbicieli złota Azteków. Organizatorzy przewidują, że tegoroczną edycję w ciągu pięciu dni odwiedzi aż 100 tysięcy osób. Czego mogą się spodziewać?

Czekoladowe haute couture

Jednym z najbardziej widowiskowych punktów programu jest zawsze pokaz mody inspirowanej czekoladą, czyli Chocolate Fashion Show. W tym roku jego premiera odbędzie się podczas uroczystej gali z okazji otwarcia Salon du Chocolat, która odbędzie się 27 października. Wyjątkową kolekcję sukni, będących dziełem 15 duetów tworzonych przez utalentowanych chocolatierów oraz projektantów mody, zobaczyć będzie można również każdego dnia targów o godzinie 17.

Oui, chef!

Pasjonaci cukiernictwa i czekoladocholicy powinni wybrać się do centrum Atelier des Sens, gdzie codziennie prowadzone będą bezpłatne warsztaty pieczenia oraz tworzenia deserów i zdobień czekoladowych. Nie można również pominąć wydarzeń w części wystawienniczej Pastry Show. Podczas pokazów na żywo najlepsi szefowie kuchni i cukiernicy zdradzać będą tam swoje najlepsze przepisy z czekoladą w roli głównej oraz tajniki stosowanych przez siebie technik.

Eviva l'arte

Podczas Salon du Chocolat 2017 nie zabraknie także czekoladowej sztuki w rozmiarze XXL. W tym roku z trudnym materiałem „rzeźbiarskim”, jakim jest blok czekolady, zmierzą się m.in. Richard Orlinski, jeden z najbardziej znanych współczesnych artystów francuskich, oraz cukiernik Yann Couvreur. Ponoć szykują oni monumentalną niespodziankę... Miłośnicy sztuki powinni zobaczyć także przedstawienie muzyczne The Lands od Cocoa, będące elementem promocji krajów dostarczających ziarna kakaowca. Odbędzie się ono w części wystawienniczej Cocao Show, gdzie miejsce będą miały także prezentacje specjalistów opowiadających o procesie „bean to bar” (od ziarna do batonu).

Trochę orientu

Ciekawostką jest również strefa japońska wystawy, czyli The Japan Area. W miejscu tym każdy z odwiedzających będzie mógł odkryć sekrety japońskiego cukiernictwa. W małych, 30-osobowych grupach specjaliści z Kraju Kwitnącej Wiśni pokażą nietypowe kombinacje składników oraz udowodnią, że japońskie produkty spożywcze doskonale łączą się z czekoladą.

Autor: Maria Polak

Zdjęcia: Salon du Chocolat