Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ruby – kolejny czekoladowy przełom?

dodano , Redakcja AK

Dotąd znaliśmy ciemną, mleczną i białą. Po 80 latach od wprowadzenia białej czekolady Barry Callebaut, wiodący światowy producent czekolady, ogłosił powstanie kolejnej – rubinowej.

Barry Callebaut po latach badań stworzyła produkt z rubinowych ziaren kakaowca pochodzących z różnych regionów świata. To tym ziarnom i szczególnemu procesowi, któremu je poddano, a nie sztucznym barwnikom, nowa czekolada zawdzięcza swój piękny kolor. Ma też orzeźwiający, całkowicie naturalny smak owoców jagodowych i kremową konsystencję. W niczym nie przypomina smaku ani ciemnej, ani białej, ani mlecznej czekolady.

Rubinową czekoladę zaprezentowano w Szanghaju 5 września 2017 r. Pomyślnie przeszła wszystkie testy konsumenckie. Czy stanie się nowym wyzwaniem dla cukierników i mistrzów czekoladziarstwa?