Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych

dodano , Redakcja AK

Trwają zapisy na konkurs dekoracji cukierniczych podczas Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Do 2 sierpnia 2017 można zgłaszać swój udział w konkursie 3. edycji Festiwalu, który w tym roku odbędzie się 23 i 24 września w Warszawie, w przestrzeni kreatywnej „Babka do wynajęcia”.

Siedemdziesięciu finalistów wyłonionych w eliminacjach przygotuje prace w czterech kategoriach: tort weselny, tort w stylu dowolnym, kwiaty cukrowe i małe formy. Prace będą oceniane m.in. od kątem dopasowania do tematu zadanego przez organizatorów. Aby warunki konkurencji jak najbardziej przypominały rzeczywiste sytuacje z codziennej pracy dekoratora wyrobów cukierniczych, torty wesele powstaną dla wymyślonej na potrzeby konkursu młodej pary, która mogłaby istnieć naprawdę. Tematem przewodnim konkursu jest czas.

Tytuły prac w poszczególnych konkurencjach:

  • I. Tort weselny – „Anna i Emmanuel”
    Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna".
    Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
    Drogi Anny i Emmanuela krzyżowały się kilkukrotnie, pierwszy raz spotkali się 11 lat temu.
    Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą.
  • II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) – „tik-tak-tik-tak".
  • III. Kwiaty cukrowe – „chwila".
  • IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) – „czasoprzestrzeń".

W sobotę, 23 września, jury złożone z nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości oceni prace finałowe i wyłoni laureatów w każdej konkurencji. W tym czasie Finaliści konkursu będą uczestniczyć w inspirującej konferencji zatytułowanej „Ja i moja słodka marka”.

W niedzielę wystawa tortów zostanie otwarta dla szerokiej publiczności oraz uzupełniona stoiskami najlepszych rzemieślniczych cukierni i pracowni cukierniczych. Powstanie więc, tak ważna, równowaga miedzy smakiem i dekoracją wypieków artystycznych. Ponadto, w strefie wiedzy zwiedzający będą mogli kupić książki o dekoracjach, otrzymać autograf Igi Sarzyńskiej, autorki bestsellera „Moje cztery pory roku” i wezmą udział w bezpłatnych warsztatach edukacyjnych dla dzieci i dorosłych.

Zależy nam, żeby zachęcać konsumentów do świadomego wybierania wyrobów cukierniczych. Chcemy pokazać, że cukiernictwo i dekoracje cukiernicze mogą być postrzegane jako rodzaj sztuki użytkowej. Stąd wybór modnego miejsca i szeroka promocja wydarzenia w ogólnodostępnych mediach, wśród potencjalnych klientów – mówi Agnieszka Klimczak, organizatorka konkursu i wystawy.

Trzecia edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbędzie się w świetnie skomunikowanej z Warszawą jasnej przestrzeni „Babka do wynajęcia”, a wstęp na imprezę będzie bezpłatny. Udział w konkursie i wystawie to wspaniała okazja do promowania swoich wypieków artystycznych.

Więcej informacji i zapisy na konkurs: www.tortownia.pl/ofta