Pod koniec czerwca dowiedzieliśmy się, kto wejdzie w skład prestiżowego zespołu, reprezentującego Polskę na Coppa del Mondo della Gelateria 2018. Oto 5 specjalistów słodkiej sztuki w każdej postaci, 5 wyrazistych indywidualności, które wspierać będzie firma Master Martini.
Crazy Iceman” Tomasz Szypuła – spec od przygotowania lodów
Spektakularne zwycięstwo w Lodziarskich Mistrzostwach Polski 2017, wywalczone z Łukaszem Parzymskim, zagwarantowało mu start w najważniejszym konkursie lodziarskim na świecie. Właściciel firmy Lodowe Inspiracje oraz autor bloga Lodowe Inspiracje skutecznie rozwija własną lodziarnię „Pod Orzechem” w Baborowie. Od niedawna niezależny doradca w branży lodziarskiej.
Łukasz Parzymski – spec od deserów lodowych
Mistrz Polski w Lodziarstwie 2017, na co dzień pracuje jako doradca technologiczny w firmie Master Martini Polska oraz wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. W tym roku 36-letni cukiernik przeszedł do historii Rekordów Polski jako współautor ponad 3-metrowej rzeźby smoka z czekolady plastycznej.
Damian Wiśniewski – spec od rzeźby z lodu
Główny autor rekordowej rzeźby smoka z czekolady na SweetTARGACH 2017 to właściciel pracowni Creative Pastry Chef w Sosnowcu. Swój talent plastyczny potwierdził na Wystawie Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2015 (1. miejsce), na Cake International w Birmingham 2016, gdzie indywidualnie zdobył złotą nominację w kategorii figurka i wspólnie ze Sweet Team Poland 2. miejsce.
Rafał Macała – spec od rzeźby z karmelu i krokantu
Kolejny czarny koń naszej ekipy to mistrz cukiernictwa i współwłaściciel Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie. Na swoim koncie ma 1. miejsce w kategorii deser lodowy w Cukierniczych Mistrzostwach Świata w Mediolanie. Był nominowany do Branżowej Osobowości Roku 2016 (konkursu redakcji „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego”).
Kapitan drużyny
Sebastian Szmyd
Dobry duch drużyny, doradca, pierwszy krytyk i menedżer w jednym, sam wielokrotnie brał udział w konkursach cukierniczych, mistrzostwach Polski i zagranicznych – warto wspomnieć 3. i 4. miejsca w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (1998 i 1999). Mistrz cukiernictwa od lat jest głównym technologiem w firmie Master Martini i jednym z wykładowców Centrum Kreacji Master Martini.
W portalu www.MistrzBranzy.pl na bieżąco będziemy informować o przygotowaniach polskiej drużyny.