Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wszystko o różach

dodano , Redakcja AK

Ledwo co na rynku pojawiła się książka "Różane przepisy", a już okrzyknięto ją różaną biblią. Po tej lekturze zmienicie zdanie o "niekwestionowanej bogini ogrodów"! Potencjał róż w kuchni i dla urody odkrywa przed nami Małgorzata Kalemba-Drożdż, niekwestionowana specjalistka od kwiatów jadalnych i dzikich roślin.

Małgorzata Kalemba-Drożdż przebadała i spróbowała ponad 200 roślin w swojej kuchni. Z tej fascynacji zrodziły się ciekawe książki kulinarne: "Pyszne chwasty" (2014) i "Jadalne kwiaty" (2016) - cenne przewodniki po dzikich roślinach i kwiatach jadalnych, które z powodzeniem i ze smakiem możemy (i powinniśmy) spróbować w naszych potrawach, słodkich wypiekach, lodach czy chlebie. Przez tych kilka lat autorka bloga Trochę Inna Cukiernia zebrała bogaty materiał, który pozwolił jej stworzyć różaną monografię. I dzisiaj specjalistka od jadalnych kwiatów zaprasza nas do odkrywania potencjału, "który tkwi w różanych płatkach, owocach róż, a nawet w listkach".

Najnowsza książka to spora kolekcja przepisów kulinarnych podzielonych według kategorii: przepisy z płatkami róż, z listkami oraz owocami róży. Naszą szczególną uwagę zwróciły pomysły na wypieki i desery, w których wyróżniają się: chleb różany, różany torcik Pavlovej, sorbet malinowo-różany czy trufle orzechowo-różane. Piękne zdjęcia autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż zachęcają też do przygotowania własnych przetworów na bazie róż, od tych najprostszych, jak szybka konfitura z róż, domowa woda różana, po te wymagające czasu, jak likiery, nalewki czy wina. Swój oddzielny rozdział zajmują różane kosmetyki.

Część kulinarną poprzedza krótka i ciekawa historia róż mocno zakorzeniona w kulturze człowieka, a zwłaszcza w starożytnej medycynie greckiej, chińskiej czy egipskiej. Ale nam trudno się oderwać od rozdziałów dotyczących pielęgnacji róż, zbioru płatków czy owoców. Tutaj również znajdują się informacje, gdzie, kiedy i o jakich porach dnia zbierać płatki dzikich róż, jak transportować zerwane płatki, które odmiany kwiatów nadają się do przygotowania przetworów, a z których odmian owoce będą idealne na nalewki czy syropy.

Jednym słowem Małgorzata Kalemba-Drożdż pokazała całe spektrum róż - od płatków, listki, po owoce - które z korzyścią można zastosować w naszych kulinarnych eksperymentach. Gorąco polecamy!