Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort jagodowo cytrynowy

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Prospona

RECEPTURA

Krem cytrynowy
250 ml śmietany 30%
30 g skoncentrowanej pasty cytrynowej Prospona
80 ml wody
8 g żelatyny

Śmietanę ubić. Żelatynę połączyć z wodą i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do niej pastę cytrynową i połą­czyć z bitą śmietaną.



Krem jagodowy
250 ml śmietany 30%
30 g skoncentrowanej pasty jagodowej Prospona
80 ml wody
8 g żelatyny

Śmietanę ubić. Żelatynę połączyć z wodą i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać pa­stę jagodową i połączyć z bitą śmietaną.

Sos malinowy Prospona


Dekoracja
Sos czekoladowy Prospona (na 500 ml sosu czekoladowego 5 g żelatyny rozpuszczonej w 20 ml ciepłej wody)
Glazura truskawkowa Prospona
Owoce kandyzowane Prospona
Posypka owocowa Prospona

Wykonanie
Formę silikonową wypełnić kremem cytrynowym, wyrównać powierzch­nię i pozostawić do stężenia. Na krem cytrynowy wylać przez środek sos malinowy, pozostawiając krawędzie na następną warstwę, zmrozić. Wy­łożyć pozostały krem jagodowy, wyrównać, zamrozić. Wyjąć z formy sili­konowej i ustawić na kratce pod oblewanie. Glazurę truskawkową podgrzać do ok. 35°C, oblać połowę ciasta jak na zdjęciu. Sos czekoladowy lekko podgrzać i połączyć z żelatyną, gdy przestygnie, oblać resztę ciasta. Dekorować owocami kandyzowanymi i owocowymi posypkami. Przechowywać w warunkach chłodniczych. Krem można dosłodzić wg uznania. Do przygotowania innych wersji sma­kowych polecamy pasty owocowe: ananas, brzoskwinia, czarna porzecz­ka, cytryna, grejpfrut, gruszka, jagoda, malina, pomarańcza, truskawka, wiśnia, zielone jabłko, w opakowaniach 1,2 kg oraz 4 kg.