Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Fermentatory – wytwarzacze kwasów piekarskich

dodano , Redakcja PS

Dobrej jakości chleb to chleb na zakwasie. W nowoczesnej piekarni, która dba o jakość wypiekanego w niej pieczywa nie może zabraknąć więc specjalnych wytwarzaczy kwasu, zwanych fermentatorami lub żurownikami. Zapraszamy do przeglądu maszyn oraz surowców, które ułatwią pracę każdemu zakładowi.

Proces ukwaszania ciast żytnich i pszennych wymaga gruntownej wiedzy i długoletnich doświadczeń. Tylko wówczas możemy uzyskać produkt, który nie tylko klienci zaakceptują, ale rozsmakują się w nim! Niestety wytwarzanie kwasu nawet przez kogoś, kto zna tajniki tej sztuki jest kwestią ogromnej dokładności. Łatwo jest więc ten wielogodzinny proces popsuć. Wystarczy lekka zmiana temperatury lub skrócenie czasu jednej z faz ukwaszania. Na szczęście z pomocą piekarzom przychodzi nauka i technika! 

 

W specjalnym dodatku na ISSUU (link do naszego kanału >>) znajdziecie przegląd przegląd maszyn do produkcji kwasów. Poznacie też ciekawą historię wynalezienia tej technologii, która sięga jeszcze początków XXI wieku i została wynaleziona w Niemczech. Dowiecie się jak wyglądają i działają te maszyny. Są one doskonałym łącznikiem między nowoczesnością, a tradycyjnym rzemiosłem, ponieważ to piekarz ma kontrolę nad całym procesem, dodając do odpowiednich zbiorników mąkę i wodę oraz ustawiając odpowiednią temperaturę. 

Zanim wybierzecie maszynę do swojego zakładu, koniecznie poznajcie się z kryteriami zakupu, które pozwolą zoptymalizować wydane koszta. Możecie wybierać spośród większych i mniejszych urządzeń o różnym zaawansowaniu technologicznym. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem >>> KLIK!