Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Marcin Surdyk - w poszukiwaniu doskonałości.

dodano , Redakcja AU

Pamiętacie zdjęcie czekoladowego burgera z krajowych eliminacji do World Chocolate Masters? To genialne dzieło Marcina Surdyka, laureata II miejsca w konursie. Poznacie go bliżej!

Na początku było marzenie i potrzeba tworzenia. A później chęć aby pokazać to światu i zmierzyć się z samym sobą oraz innymi pretendentami do tytułu czekoladowego mistrza regionu. Tak Marcin Surdyk znalazł się w konkursie World Chocolate Masters. Futuropolis, czyli tematyka tegorocznej edycji – na kilka miesięcy niemal całkowicie zdominowała jego myśli i pracę zawodową.

 


Długie godziny spędził w poszukiwaniu nietuzinkowych form i smaków dla trzech konkursowych prac: deseru, przekąski wpisującej się w trend food-to-go i rzeźby czekoladowej.

 


Pierwszą ze swoich kreacji nazwał New Life, przedstawiała kiełkująca roślinkę w doniczce nawiązującej kształtem do ziarna kakaowca. Deser zwracał uwagę czystością formy i elegancją. Najmocniejszym atutem kreacji była jednak wysublimowana, zbalansowana kompozycja smakowa. Doskonale wyważonym kontrapunktem dla nut czekolady, mascarpone, migdałów, jaśminu i kilku innych, zaskakujących składników okazały się czarna porzeczka i jeżyna. Dzięki wykorzystaniu w recepturze prażynek i prażonego ryżu dodatkowych doznań dostarczała tekstura - iście niezapomniane przeżycie!

Motyw kiełkującej roślinki i nowego życia wykorzystał Marcin ponownie w rzeźbie czekoladowej. Realizacja przedstawiała, nie do końca optymistyczną wizję świata zdominowanego przez technologię, w którym to co naturalne i organiczne staje się najcenniejszym zasobem.

Ostatnia praca - przekąska czekoladowa w swojej formie również nawiązywała do tematu wykorzystania zasobów naturalnych. Przy okazji przekąski Marcin Surdyk zaproponował zrównoważone podejście do kwestii opakowań żywości. Specjalnie na potrzeby tej realizacji stworzył, w stu procentach biodegenerowalne, jadalne opakowanie. Projekt opakowania został oparty o motyw roślinny. W zgrabnej paczuszce, imitującej splecione liście znajdowała się słodka wariacja na temat najpopularniejszego food-to-go – hamburgera. W tej skomplikowanej, wielowarstwowej recepturze zastosowanie znalazły m.in. mango, marakuja, mleczko kokosowe i różne rodzaje czekolady, z dodatkiem tak zaskakujących składników jak sok z buraka czy sos sojowy.

Rywalizacja była zacięta, pomimo znakomitych prac i ogromnego zaangażowania Marcinowi nie było dane w tej edycji stanąć na najwyższym podium (zajął drugie miejsce, otrzymując jednocześnie nagrodę prasy oraz nagrodę, za najlepszą przekąskę czekoladową). Jednak słowa, które wypowiedział podczas przygotowań do konkursu pozostają aktualne: „człowiek, który postanowił zwyciężyć, nigdy nie powie niemożliwe”.  

 



Marcin Surdyk 

Cukiernik z ponad 20-letnim doświadczeniem. Spotkania i współpraca z cukiernikami z całego świata oraz wieloletnia praca szkoleniowa z młodymi adeptami sztuki, motywują go do dalszego rozwoju. Ciągła praca nad udoskonalaniem swoich umiejętności to wizytówka jego pracy. Od lat prowadzi wysokiej jakości szkolenia z wykorzystaniem innowacji technologicznych i nowoczesnych rozwiązań.  Wielokrotnie przygotowywał młodych cukierników do zmagań konkursowych, sam również chętnie staje w szranki z innymi mistrzami zawodu. Szkolił się we Francji, Włoszech, Finlandii, Niemczech i wielu innych krajach. W 2014 roku związał się z Grupą Zeelandia, gdzie rozwija się dalej jako lider Kreatywnego Zespołu i wykładowca Akademii Zeelandia.