Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Torty na podium

dodano , Redakcja AU

18 zupełnie wyjątkowych tortów. I tylko 3 miejsca na podium oraz przepustka do międzynarodowego finału - oto o co walczyli uczestnicy Mistrzostw Polski w Dekoracji Tortów „Expo Sweet 2017”.

Tegoroczna odsłona konkursu i wystawy tortów artystycznych na Expo Sweet była zupełnie inna, niż w latach poprzednich. Tym, co zaskoczyło wszystkich zwiedzających oraz jurorów na pierwszym miejscu był poziom. - Uczestnicy pokazali najwyższy szczebel umiejętności oraz kreatywności - mówi Anna Grochalska, członkini jury. - Torty były dopracowane w każdym calu. Kilka osób użyło tak nowatorskich technik jak quilling, czyli połączenie lukru królewskiego oraz izomaltu - relacjonuje.

 

 

Kinga Jakimowicz, gość specjalny Expo Sweet, nie kryła radości, że mogła na żywo zobaczyć wszystkie prace. Podkreśla, że tak wysoki poziom został osiągnięty, m.in. ze względu na to, że w konkursie brali udział wykwalifikowani sugarcrafterzy, którzy od lat śledzą trendy i szkolą warsztat. Wśród nich: Katarzyna Gębicka, Jolanta Augustyn, Danuta Biczyńska, Agata Gutowska-Kowalczyk, Sylwia Szajter-Ziółek, Renata Martyna i Malwina Franczak, której niepowtarzalny styl znów spotkał się z zachwytem zwiedzających. Laureatka Cake Festival Poland zasiądzie w jury podczas kolejnej edycji konkursu w Katowicach.

 


Nowością na Expo było także wprowadzenie dodatkowego elementu do konkursu, jakimi było tworzenie biżuterii na miejscu podczas trwania konkursu. Ten etap okazał się szczególnie trudny dla uczestniczek, ponieważ musiały pracować pod presją czasu. Tak jak rok temu do oceny wizualnej dołączyła też ocena smakowa. Dostarczyła szczególnych doznań, gdyż prócz tradycyjnych surowców, takich jak czekolada, wanilia lub truskawka, przyszło jury jeść także: pokrzywę, chili, rokitnik lub herbatę matcha.

 


Paniom, które stanęły na podium udało się stworzyć doskonale współgrające ze sobą 3 elementy - smak, wygląd oraz jadalną biżuterię - mówi Małgorzata Weber, przewodnicząca jury. Warto podkreślić, że w skład jury wchodziły międzynarodowe oraz polskie sławy sugarcraftingu: Kristina Rado, Barbara Regini, Roksolana Plahtiy, Iga Sarzyńska, Anna Grochalska oraz Damian Wiśniewski. Nie tylko wśród uczestników, ale też wśród samych zwiedzających konkurs wzbudził duże emocje, a ostateczną ocenę zostawiamy Wam samym.

Laureatka I miejsca nie kryła dużego zaskoczenia - Jowita Woszczyńska jest samoukiem i zajmuje się sugarcraftingiem od 3 lat, a z wykształcenia jest…  filozofką! Jej tort miał pokazać przebłyski nadchodzącej po zimie wiosny, stąd jego delikatność i korzenne, rozgrzewające smaki: pomarańcza, piernik, czekolada i wanilia. Przeniosła do niego elementy świata fantasy, którym mocno inspiruje się, tworząc swoje prace.

 


Z II miejsca na podium cieszy się również jedna z jurorek Cake Festival Poland, Sylwia Baumgart ( czytaj wywiad z Sylwią na str. XX). Podkreśla, że przygotowanie tortu na tego typu konkurs to miesiąc intensywnych przygotowań i nieprzespanych nocy, dlatego każdy kto się do niego zakwalifikował, powinien cieszyć się z udziału w konkursie. Jako temat swojego tortu wybrała Egipt. Na swojej pracy umieściła całe mnóstwo symboli: Kleopatrę, sokoła, piramidy, anubisy, płaskorzeźby, malowidła, filary, niebieskie kwiaty lotosu, koty egipskie, krajobrazy, kobrę, wielbłądy i piasek pustynny. 

Na wersję degustacyjną składał się biszkopt brytyjski, biszkopt migdałowy, ciasto marchewkowe, chrupka pralina, żelka truskawkowa i krem z trawą cytrynową.



 

III miejsce zajęła Angelika Chwyć, która postawiła na przepych brazylijskiego karnawału. 

 

 

Tort inspirowany karnawałem w Brazylii, przedstawia taneczną platformę. Pełni również funkcję ekspozytora na biżuterię, która stała się jednym z głównych elementów. Z powodu muzycznych zainteresowań autorki, tort zdominowały cztery wokalne przedstawicielki naszej popkultury, to ich osobowości i uroda stały się inspiracją strojów, które prezentują. Jeśli chodzi o smak - tort zdominowała czekolada, w tym warstwa brownie nasączone likierem pomarańczowym, biszkopt kakaowy nasączony amaretto, pralina karmelowa z migdałem, mus z gorzkiej czekolady.


Wyniki Mistrzostw Polski w Dekoracji Tortów „Expo Sweet 2017”

I miejsce: Jowita Woszczyńska,  Cukiernia Sowa Sp. j. z Bydgoszczy

II miejsce: Sylwia Baumgart, Tortowe Czary ze Świecia

III miejsce: Angelika Chwyć, Angel's - Artystyczne Dekoracje Cukiernicze z Warszawy


Wyróżnienie za przygotowanie elementu dekoracyjnego: Jowita Woszczyńska, Cukiernia Sowa Sp. j. z Bydgoszczy

Wyróżnienie za najlepszy smak tortu: Jowita Woszczyńska, Cukiernia Sowa Sp. j. z Bydgoszczy

Nagroda Publiczności: Renata Martyna

 


Efekt 3 tygodnie ciężkiej pracy, po 16-18 godzin dziennie, poświęcenia rodziny, funduszy i masy innych wyrzeczeń. Temat jak zawsze u Renaty Martyny - z przesłaniem, wykonanie z dbałością o każdy detal. Titanic jak żywy! Tort waży 120 kg!!!