Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kawowe mistrzostwa na SweetTARGach

dodano , Redakcja AU

Najlepsi bariści w Polsce będą parzyć aromatyczną kawę prezentując pokaz swoich możliwości i zawalczą o tytuł Mistrza Polski już 25 marca na Mistrzostwach Polski Barista i Coffee in Good Spirits 2017 podczas SweetTARGów.

Mistrzostwa Polski Barista "Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody organizowane przez Specialty Coffee Association of Europe oraz World Coffee Events. Formuła skupia się na promowaniu doskonałej kawy, profesjonalizmu oraz kunsztu pracy baristy. Tegoroczna edycja odbędzie się 25-27 marca w Katowicach podczas SweetTARGów. Mistrz Polski Barista 2017 będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship, które tym razem odbędą się w Seulu w Korei Południowej w listopadzie 2017. Mistrz Polski Coffee in Good Spirits wystąpi podczas Mistrzostw Świata w Budapeszcie w czerwcu 2017. 

 


Mistrz Polski Barista

Każdy z zawodników podczas 15-minutowego występu musi przygotować 4 espresso, 4 drinki mleczne na bazie espresso oraz 4 drinki dowolne, używając do tego kawy segmentu Specialty. Występ oceniają certyfikowani sędziowie, w skład których wchodzi 4 sędziów sensorycznych, 2 sędziów technicznych i 1 sędzia główny, który najczęściej jest reprezentantem World Coffee Events. Oceniany jest smak przygotowanych napojów, kreatywność, czystość pracy, technika parzenia oraz prezencja na scenie.

Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits

To zawody, które pokazują, że kawa dobrze łączy się również z alkoholem. W trakcie mistrzostw barista/barman prezentuje umiejętności miksologii, łącząc kawę z dowolnym alkoholem, tak by oba składniki idealnie do siebie pasowały. Począwszy od tradycyjnego Irish Coffee (whishey i kawa), po unikalne koktajle. W rundzie eliminacyjnej, podczas występu na scenie, zawodnicy muszą przygotować 4 drinki, gdzie dwa to identyczne gorące koktajle na bazie kawy i alkoholu, pozostałe dwa to identyczne zimne koktajle na bazie kawy i alkoholu. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych, 1 sędziego technicznego i 1 sędziego głownego. Ponadto w rundzie eliminacyjnej zawodnicy występują na Spirit Barze, gdzie losują składniki do swojego drinka dowolnego, następnie w trakcie występu muszą się wykazać umiejętnościami miksologii, by stworzyć drinka na bazie wylosowanych składników i kawy. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych i 1 sędziego głównego. Szóstka najlepszych zawodników startuje w finale, gdzie podczas występu na scenie każdy zawodnik musi przygotować dwa identyczne drinki na bazie kawy i alkoholu oraz dwa klasyczne Irish Coffee.

 

 

Plan zawodów:

25.03, sobota
Eliminacje Mistrzostw Polski Barista 2017
Eliminacje Mistrzostw Polski Coffee in Good Spirits 2017

26.02, niedziela
Finały Mistrzostw Polski Barista 2017
Eliminacje Mistrzostw Polski Coffee in Good Spirits 2017

27.03, poniedziałek
Finały Mistrzostw Polski Coffee in Good Spirits 2017

Listę zawodników znajdziecie tu -> KLIK!

Wstęp dla publiczności na wszystkie wydarzenia odbywa się w ramach biletu na SweetTARGi Więcej informacji -> KLIK!

Organizatorem mistrzostw jest Speciality Coffee Association Polish Chapter we współpracy ze sponsorami:

Informacji odnośnie eventu udziela SCA Poland pod adresem: events@scae.com.pl lub poprzez wiadomości prywatne.