Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Beza z salsą Maroko

dodano , Arlekino, materiał promocyjny

autor: Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.

Podczas tworzenia lodowych deserów czerpiemy inspiracje z całego świata, są one z dużą aprobatą przyjmowane przez konsumentów. Już niebawem receptury na kolejne zaskakujące smaki zamknięte w lodach.

Lody
400 g bazy mlecznej (Giubileo Latte Comprital)           
300 g pasty beza Meringa (Comprital)    

Do przygotowanej bazy mlecznej odważamy odpowiednią proporcję pasty beza Meringa (Comprital). Miksujemy na gładką masę, a następnie wlewamy do frezera.

Podczas wyciągania lodów z frezera przelewamy je salsą Maroko i przesypujemy pokruszoną posypką minibeziki (Comprital).

 

 
Salsa Maroko 
150 g daktyli       
70 g prażonych płatków migdałowych         
1 pomarańcza  pokrojona w kostkę       
150 g wina Domaines Rouge       
300 g śmietany 30%       
200 g Frutta Piu (Comprital)       
5 g cynamonu    

Płatki lub drobno posiekane migdały prażymy. Daktyle kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę myjemy i również kroimy w kostkę razem ze skórą, która wniesie pomarańczowy smak i aromat. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, tak żeby nie przypalić salsy (do 85oC, ponieważ w tej temperaturze wiąże pektyna, która jest składnikiem Frutta Piu). Chłodzimy do temperatury pokojowej, tak przygotowaną salsą polewamy lody.

Karol Łazarewicz-Pudłowski – technolog żywienia, pracownik Comprital Polska.Comprital Polska od początku swojej działalności szkoli i kształci lodziarzy w zakresie przygotowania, produkcji i sprzedaży lodów rzemieślniczych. Nasi technolodzy uczestniczyli w otwarciach najlepszych lodziarni w Polsce, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.