Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zmagania specjalistów od kawy – Mistrzostwa Polski Barista i Coffee in Good Spirits

dodano , Redakcja PS

Mistrzostwa Polski Barista i Coffee in Good Spirits to zawody, których wspólnym mianownikiem jest dobra kawa, przygotowana zgodnie ze sztuką przez profesjonalistów, znawców kawy z prawdziwego zdarzenia. Ich poczynania oceniane są przez sędziów, również ekspertów w tej dziedzinie.

Pierwsze z nich, organizowane przez Specialty Coffee Association of Europe oraz World Coffee Events, to rywalizacja na najwyższym poziomie. Formuła Mistrzostw Polski Barista skupia się na promowaniu doskonałej kawy, profesjonalizmu oraz kunsztu pracy baristy. Każdy zawodnik podczas 15-minutowego występu musi przygotować 4 espresso, 4 drinki mleczne na bazie espresso oraz 4 drinki dowolne, używając do tego kawy z segmentu specialty. Oceniają go certyfikowani sędziowie – 4 sensorycznych, 2 technicznych i 1 główny, który najczęściej jest reprezentantem World Coffee Events. Pod uwagę brane są smak napojów, kreatywność, czystość pracy, technika parzenia oraz prezencja na scenie. Najlepszy barista/baristka otrzymuje tytuł mistrza Polski Barista, który upoważnia do reprezentowania kraju na oficjalnych Mistrzostwach Świata Barista.

Z kolei podczas Mistrzostw Polski Coffee in Good Spirits ich uczestnicy dowodzą, że kawa dobrze współgra również z alkoholem. W ich trakcie barista/barman prezentuje swoje umiejętności, łącząc ten napój z dowolnym alkoholem i tworząc idealną całość w postaci popularnej irish coffee (whiskey i kawa), po unikalne koktajle.

Ten konkurs również można podzielić na etapy. W rundzie eliminacyjnej, podczas występu na scenie, zawodnicy muszą przygotować 4 drinki: 2 to identyczne gorące koktajle na bazie kawy i alkoholu, pozostałe 2 to identyczne zimne koktajle na tej samej bazie. Podobnie jak podczas Mistrzostw Polski Barista całość oceniana jest przez sędziów ekspertów (2 sensorycznych, 1 technicznego i 1 głównego). W kolejnej rundzie zawodnicy występują na spirit barze, gdzie losują składniki do przygotowania dowolnego drinka, oczywiście z dodatkiem kawy. Sześciu najlepszych bierze udział w finale, podczas którego przygotowują 2 identyczne drinki na bazie kawy i alkoholu oraz 2 klasyczne irish coffee. Najlepszy barista/baristka otrzymuje tytuł mistrza Polski Coffee in Good Spirits, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Coffee in Good Spirits.

A dla tych, dla których ciekawostek związanych z kawą i nie tylko nigdy dość, Caffee Bar Academy – Śląska Szkoła Baristów przygotowała pokazy w wykonaniu mistrzów: latte art – sztuka malowania na kawie – mistrz Polski Barista Rafał Adamek, blenderowania – brand ambasador marki Hamilton Beach Bartłomiej Kołodziej oraz warsztaty herbaciane z wykorzystaniem produktów marki Richmont i dotyczące alternatywnych metod parzenia kawy. Będą one miały miejsce 25-27 marca 2017 r. podczas SweetTargów w Katowicach na stoisku nr 12. Zapraszamy!