Torty weselne wciąż ulegają różnym modom i trendom. Dotyczy to zresztą nie tylko tortów, ale wszystkich słodkości związanych z tą szczególną chwilą. Ewoluują one z roku na rok i coraz częściej zachwycają nie tylko na ekranie telewizora. To prawdziwe małe i duże dzieła sztuki tworzone przez polskich cukierników i sugarcrafterów.
Podobne artykuły
Aranżacje, tematy i moda przeplatają się w weselnych tortach, nie tworzą jednak czegoś stałego i obligatoryjnego, ale mogą być dobrymi wskazówkami, jak zaplanować i na co zwrócić uwagę przy kreowaniu własnego tortu weselnego. Oto kilka podpowiedzi na nadchodzący sezon.
Zawsze na topie, czyli tortowe evergreeny
Istnieją dwa główne style w tortowym dizajnie, które chyba nigdy nie wyjdą z mody. Oba związane są z nowożeńcami, wygląd tortu nawiązuje bowiem do konkretnego tematu lub bezpośrednio do młodej pary.
FOT. SŁODKIE MARZENIA
Pierwszym z nich jest tort spersonalizowany, na którym może pojawić się portret nowożeńców, ich imiona lub inicjały.
Tort może nawiązywać również do konkretnego wydarzenia, np. zaręczyn pod wieżą Eiffla, pierwszego spotkania w Krakowie itp. Na szczególną uwagę zasługują także torty malowane z rysunkami wykonywanymi pędzelkiem, zręcznie podkreślającymi osobisty charakter zdobienia. Takie torty pokazują kunszt i artyzm sugarcraftera, który nie korzystając z szablonów, potrafi wyczarować malarskie dzieło.
Drugim typem, który cieszy się dużym powodzeniem, jest tort tematyczny. Nawiązuje do tematu wesela, współgra z dodatkami, wystrojem sali czy nawet strojami nowożeńców. Tematem może być wszystko: od ulubionej muzyki (np. muzyka klasyczna, na płytach winylowych lub piosenki zespołu ABBA), poprzez wykonywany zawód, np. wesele w leśniczówce, po wybrany styl ubioru, np. steampunk.
Obecnie najbardziej znany w tej kategorii jest tort rustykalny z elementami nawiązującymi do wiejskiego klimatu. Bardzo często podstawą pod tort i ciasta są wtedy plastry z pnia drzewa, całość sprawia wrażenie niewymuszonej prostoty. W stylu rustykalnym pojawiają się najczęściej, w Polsce jeszcze niedocenione, tzw. naked cakes.
Nagie torty, bo tak brzmi tłumaczenie na język polski, to nic innego jak warstwy ciasta i kremu widoczne na wierzchu. W Stanach Zjednoczonych zyskały one wielką popularność. W sezonie 2017 nadal będą na topie, ale w formie semi, czyli lekko pokryte masą maślaną, oraz drip cake, czyli takie, z których wierzchnia polewa spływa strużkami po bokach.
Dekory i kolory
Następnym elementem, który nadal będzie się pojawiać na weselnym torcie, są kwiaty. Kwiatowe kreacje nie mogłyby być bardziej modne. Chodzi głównie o zdobienie żywymi kwiatami, ale także cukrowymi, na najwyższym poziomie wykonania, wyglądem przypominającymi te prawdziwe. W 2017 r. będą modne wszelkie greenery details, czyli zielone dodatki w postaci liści, ziół czy gałązek zimozielonych drzew.
Delikatne koronki to typ zdobienia tortu znany w Polsce od kilku lat. Pięknie zrobione, jadalne koronki są niezwykłą ozdobą każdego tortu weselnego. W nadchodzącym sezonie będą się pojawiać zwłaszcza na tortach spersonalizowanych.
Oprócz powszechnie znanych trendów w 2016 pojawiła się także moda na coś zupełnie nowego. Chodzi o stylizację opartą na zabawie kolorystyką, zerwaniu z tradycją białych tortów. W nowym sezonie nadal pojawiać się będą delikatne pastelowe kolory, ale równie często będą używane te mocne i zdecydowane.
FOT. SŁODKIE MARZENIA
Modna będzie cieniowana koloryzacja (ombre) na torcie, czyli stopniowanie odcieni od najciemniejszego do najjaśniejszego.
Dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych cieszą się odcienie niebieskiego, zwłaszcza w kolorze navy blue. Złoto nadal będzie święcić swoje triumfy, ale modne stają się także metaliczne akcenty. Panny młode zachwycają się metalicznymi odcieniami, które doskonale pasują zarówno do rustykalnych ciast, jak i stylu shabby chic, a prezentują się tak samo pięknie na bieli jak na mocnym kolorze, tworząc klasyczne zestawienia.
Drobinki, szlachetne kamienie i… kanty
Bawiąc się kolorami, można też sięgnąć po drobniutkie, tęczowe dodatki i w ten sposób powstaną bardzo modne sprinkle cakes, czyli torty posypkowe. Tysiąc maleńkich kolorowych drobinek czy confetti to interesujący sposób na ozdobienie weselnego tortu. Jest to trend, który pojawi się również w przyszłym roku.
Szlachetne kamienie to kolejna coraz modniejsza weselna stylizacja. Torty z rozciętym wnętrzem minerału pojawiły się już jakiś czas temu. W sezonie 2016 nastąpił ich powrót i wszystko wskazuje na to, że cukierkowe agaty i geody będą triumfować również w 2017 r. Trzeba jednak umiejętnie dobrać tło i kolorowe akcenty, gdyż łatwo o kicz.
FOT. WWW.CARRIESCAKES.COM
Najlepiej prezentują się na białym torcie, z metalicznymi dodatkami, tworząc klasyczne piękno klejnotu osadzonego w szlachetnym kruszcu.
Inną modną opcją aranżacji weselnego tortu będą w 2017 r. geometryczne odwzorowania. Chodzi nie tylko o kształt poszczególnych części, ale również o elementy zdobiące. Romby, kwadraty, prostokąty czy inne kanciaste wzory w kolorowych odcieniach okazują się być efektowną i niekonwencjonalną ozdobą. Na takich geometrycznych figurach bazuje styl art deco, którego elementy coraz częściej pojawiają się na weselnych tortach. Będą też modnym dodatkiem w następnym ślubnym sezonie.
Tortowa dekonstrukcja
Niektóre pary nowożeńców chcą zupełnie odejść od tradycji typowego tortu weselnego. Dla nich też znajdzie się kilka modnych propozycji. Jedną z nich jest tort z ciasteczek, ułożonych na osobnych paterach, w kształcie pięter tortu.
FOT. SŁODKIE MARZENIA
W zależności od gustu mogą to być oreo, ciasteczka czekoladowe i ciemne lub jasne cytrynowe czy kolorowe makaroniki. W czasie degustacji podaje się je np. z musem owocowym lub delikatnym ganaszem z białej czekolady. Latem można je serwować z gałką lodów. Takie torty pojawiały się już w tym sezonie i nadal będą bardzo modne.
Inną opcją, która mogłaby się przyjąć na rodzimym gruncie, jest wykorzystanie oblanych czekoladą owoców, np. truskawek, i stworzenie wieży owocowej. Jest to ciekawa i modna sugestia na przyszły rok, zwłaszcza dla wszystkich dbających o kondycję i zdrowie.
FOT. WWW.PRET-A-CAKE.CO.UK
Nieco bardziej kalorycznym, ale smacznym rozwiązaniem jest tort z kawałków ciasta, z babeczek lub z pączków (to ostatnie rozwiązanie jest najbardziej popularne w Stanach Zjednoczonych). W tej kompozycji jedynym nawiązaniem do tradycji jest umiejscowiony na górze krążek typowego tortu, przygotowany dla pary młodej, aby można było uwiecznić jego krojenie.
Pozostałe ciastka czy babeczki są rozdawane gościom. W zależności od tematu wesela babeczki i ciasto mogą być bogato zdobione lub podane w rustykalnej, prostej aranżacji. Obie wersje są obecnie bardzo modne.
Najbardziej niekonwencjonalną propozycją jest tort croquembouche. Ten tradycyjny wykonany jest z profiterolek lub ciasteczek choux, łączonych za pomocą nitek karmelu, które tworzą tradycyjny ślubny „tort” podawany w niektórych regionach Francji.
SWEET DESIGNS BY CLAIRE
WWW.ANGESDESUCRE.COM
Wersje z eklerków, makaroników lub bez pojawiają się w Wielkiej Brytanii. Jego nowa odsłona to dość zaskakująca propozycja. Jest to tort złożony z wielu różnych ciast i ciasteczek, połączonych solonym karmelem i szwajcarską czekoladą. Są tam choux, eclerki, makaroniki, maślane pączki, karmelizowany popcorn, ferrero rocher i lodowe kornety. Ten szczególny projekt nazywany jest rogiem jednorożca, choć przywodzi na myśl róg obfitości. Można powiedzieć, że „jest śmiesznie zachwycający”.
Ważny dodatek
Na koniec warto wspomnieć o dwóch elementach, które w Polsce coraz częściej kojarzone są z weselem. Są to: przygotowywanie pierniczków czy ciasteczek w podziękowaniu dla gości oraz aranżowanie kompatybilnej całości przy tworzeniu tortu weselnego, ciast i wszelkiego rodzaju słodkości, zwane słodkim stołem. Zarówno pierniczki, jak i słodki stół zdobione są w sposób artystyczny. Pierniczki mogą mieć formę serduszek, owali czy inny wybrany przez nowożeńców kształt.
Są przygotowywane pod konkretne zamówienie, z inicjałami lub nawiązują do ogólnego tematu wesela. Słodkie stoły oferują mnogość opcji, dopasowywane są do gustów i smaków zamawiającej pary. Oba te elementy słodkiego, weselnego businessu są coraz bardziej popularne i modne w Polsce, dlatego przyjrzymy im się bliżej w kolejnym wydaniu MB.
Sylwia Szajter-Ziółek, Słodkie Marzenia Art Cake Company
– właścicielka Pracowni Tortów Artystycznych Słodkie Marzenia. Laureatka brązowego medalu w kategorii „tort weselne” w konkursie OFTA 2015 r. i zdobywczyni bronze awards w konkursie Cake International 2016 w Londynie i Birmingham. Z wykształcenia magister geografii, pilot wycieczek zagranicznych, z zamiłowania malarka i pisarka, od kilku lat prowadzi swoją słodką firmę, która jest połączeniem jej kulinarnych zamiłowań i artystycznych pasji.
Zobacz na ISSUU katalog reklam Mistrza Dekoracji #03 lub ściągnij plik PDF (29MB)