Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasteczkowy zawrót głowy po raz 3!

dodano , Redakcja AK

Na Śląsku Cieszyńskim wciąż żywa jest tradycja przygotowania drobnych ciasteczek sięgająca przełomu XVIII oraz XIX w. To tutaj na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem trwa gorączka wypiekania niezliczonych słodkich drobiazgów. Jej przedsmak można było odczuć podczas uczniowskiego konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy” w Skoczowie.

Nie bez powodu konkurs, organizowany z inicjatywy Joanny Gwizdały, nosi tytuł „Ciasteczkowy zawrót głowy”. 5 grudnia br. wystarczyło zajrzeć do Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie, zobaczyć ekspozycje (a nawet słodkie instalacje) zastawione ponad 40 rodzajami świątecznych ciasteczek, by zrozumieć, dlaczego tez zwyczaj nadal „kręci”. W konkursie wystartowali uczniowie z 7 szkół powiatu cieszyńskiego.

Na każdym talerzu pyszniły się miniwypieki nawiązujące do tradycyjnych kształtach: świeczek, choinek, anielskich skrzydeł, uli, grzybków, orzeszków, ale też nie brakowało udanych prób przerobienia tradycji na nowoczesną nutę. Jednak jury konkursu miało do oceny nie tylko dekoracje, które wielokrotnie potrafiły wywołać efekt "wow".

W tym przypadku w ślad za wyglądem musiał iść smak, a za smakiem - naturalne surowce, jak jajka, masło, miód, orzechy, przyprawy. Podczas oceny konkursowej nic nie umknęło uwadze jury, w którym zasiadały prawdziwe znawczynie tematu: Izabela Greń (Cukiernia Beskid Centrum), Anna Maria (lokalna znawczyni kuchni i wypieków, autorka bloga Kucharnia), Bożena Byrdziak (Cukiernia Piekarnia „Byrdziak”) oraz Joanna Gwizdała (nauczycielka przedmiotów zawodowych w pionie cukierniczym w ZSTiO w Skoczowie). Ostatecznie, po długich dyskusjach przy degustacji, o podium zadecydowała innowacyjność i trudność w wykonaniu.

W czasie gdy jury wybierało najlepsze ciasteczko, uczestnicy konkursu wraz opiekunami poznawali idee Sprawiedliwego Handlu, które przedstawiła Dorota Kocurek, lokalny ekspert ds. Fair Trade.

Wyniki 3. edycji konkursu "Ciasteczkowy zawrót głowy"

1. miejsce - Kinga Chujeba, uczennica z ZSEG w Cieszynie za reniferki kokosowo-orzechowe
2. miejsce - Barbara Kohut z ZSPT w Międzyświeciu za papućki
3. miejsce
- Beata Siąkała z ZSS w Skoczowie za świąteczne babeczki (o idealnie przygotowanej masie kajmakowej).

Dla wszystkich uczestników przygotowano miłe upominki, a na laureatów czekały atrakcyjne nagrody, jak warsztaty cukiernicze w Cukierni Beskid Centrum, wysokiej jakości fartuszek cukierniczy oraz prenumerata "Mistrza Branży".

Konkurs wsparła dyrekcja ZSTiO w Skoczowie oraz firma „Technika” z Ochab.