Choć receptura na piernik jest bardzo, bardzo wiekowa, to właśnie młodzi najchętniej zabierają się za jego pieczenie. I ozdabianie. A nawet budowę piernikowych domków! To jednak nie lada sztuka! Jak tego dokonać, uczniowie uczyli się podczas akcji Wielkie Pierniczenie w Akademii Szkolnictwa AS.
Do ciasta piernikowego należy włożyć serce. Bardzo ważne są składniki. Należy skupiać się na zastosowaniu miodu, wykluczyć cukier, który nie zawsze ma odpowiednie walory smakowe i nie zapominać o przyprawach. Piernik musi być pachnący – tłumaczył Krzysztof Wysłucha, współtwórca Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego.
I właśnie tymi wskazówkami kierowali się młodzi adepci cukiernictwa, którzy zdecydowali się na udział w warsztatach robienia ciasta piernikowego. Warszaty odbyły się 28 listopada w Akademi Szkolnictwa AS dzięki sponsorowi - firmie Savpol. Uczniowie dowiedzieli się również jak tworzyć z niego różne formy oraz nauczyli się trudnej sztuki budownictwa - oczywiście domków z piernika. Stanowi on piękną i niecodzienną dekorację bożonarodzeniowego wystroju domu. Ale żeby taka chatka powstała, trzeba przede wszystki zacząć od fundamentu - doskonałego ciasta.
Niezwykle ważna jest dokładność. Tym, co nam scala ciasto, poszczególne elementy w konkretną bryłę jest użycie lukru królewskiego. Ważne jednak, aby było go jak najmniej. Istotna jest precyzja wykonania pojedynczych elementów. One muszą pasować do siebie, tworzyć całość – tłumaczy Krzysztof Wysłucha.
Nie można też zapomnieć o tym, co wyróżnia ten wypiek od wszystkich innych - aromatu mieszanki korzennych przypraw. A wśród nich nie może zabraknąć tego jednego - pieprzu. To właśnie od niego pochodzi sama nazwa piernika - perny, czyli pieprzny.
Taka forma zachęty dla młodych cukierników z całą pewnością przysporzy im wiedzy, ale przede wsystkim ochoty do dalszej pracy. A ich bliski góry pierników na Święta!
Źródło: KLIK!