Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zimowe choinki mandarynkowe

dodano , Mistrz, materiał promocyjny

autor: Bogna Nadolska

RECEPTURA

Ciasto na babeczki
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
200 g miękkiego masła
4 jajka
120 g cukru trzcinowego
350 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (lub 1,5 cm świeżego startego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka rumu
100 g drobno pokrojonych prażonych orzechów
2 duże mandarynki
50 g kropelek białej czekolady do zapiekania

Mandarynki sparzyć i wyszorować. Przygotować orzechy. W jednej misce przygotować sypkie składniki i przesiać. Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii i rum. Wsypać wszystkie sypkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia, zbytnio nie napowietrzając masy. Zetrzeć skórkę z mandarynek do masy, dodać sok. Zmiksować do połączenia. Dodać orzechy i czekoladę, przemieszać do rozprowadzenia dodatków.
Nakładać do 3 wysokości papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180oC i piec około 22-25 min lub do suchego patyczka.



Krem na bezie szwajcarskiej
3 białka
3 szklanki drobnego cukru
300 g miękkiego masła
Ekstrakt waniliowy
Rum
Barwnik zielony (darkgreen)

Białka z cukrem umieścić w misce od robota kuchennego. Rozmieszać cukier z białkiem i ustawić miskę nad kąpielą wodną. Cały czas mieszając, doprowadzić mieszankę do temp. 65-70oC. Następnie zdjąć z kąpieli wodnej i
ubijać masę na najwyższych obrotach przez ok. 10 min, do momentu znacznego jej ochłodzenia i wybicia piany na błyszczącą bezę. Dodawać masło po kawałeczku, cały czas ubijając. Masa w pewnym momencie się zwarzy, ale nie przerywamy ubijania. Krem jest gotowy, kiedy masło całkowicie się zwiąże, a masa zacznie „mlaskać”. Doprawiamy do smaku rumem i ekstraktem waniliowym, barwimy.
Na wystudzonych babeczkach tylką 2D lub 1M szprycujemy choinki. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami i śnieżynkami z papieru jadalnego.


 

Bogna Nadolska – uczestniczka I edycji polskiej wersji Bake Off – Ale Ciacho, prywatnie szczęśliwa mama bliźniąt. Ekonomistka z zamiłowaniem do wypieków. Piecze w każdej wolnej chwili, bawi się smakami i nowymi technikami. Ulubiona dziedzina to szeroko pojęty sugarcrafting – dekoruje wszystko: od ciasteczek, przez babeczki, po kilkupiętrowe torty. W cukiernictwie nie ma dla niej rzeczy niemożliwych, a jedynie bardziej skomplikowane.
www.facebook.com/tortowyzascianek