autor: Magdalena Ptak, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok
Podobne artykuły
RECEPTURA
Ciasto
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Krem bita śmietana
1l śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
10g żelatyny
10g żelatyny
Krem budyniowy
4 łyżki Cappuccino
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5l mleka
6 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
200g masła
5 żółtek
Dekoracja
śnieżynki z masy cukrowej
0,50 kg masy cukrowej białej
barwniki spożywcze: czarny i czerwony
Sposób przygotowania
Ciasto
1. Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Dodawać stopniowo cukier, utrwalając pianę.
3. Następnie dodawać pojedynczo żółtka - całość delikatnie mieszać.
3. Na końcu dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Całość delikatnie połączyć i wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
5. Piec w nagrzanym do 180oC w piekarniku około 30 minut .
6. Gotowy biszkopt ostudzić i podzielić na dwie części, a następnie na pół.
Krem budyniowy
1. Zagotować 0,3 mleka.
2. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru.
3. Wlać do gotującego się mleka i całość energicznie wymieszać, a następnie ostudzić.
4. Masło utrzeć, połączyć z żółtkami, a następnie zimnym kremem budyniowym.
5. Masę rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki.
Krem: bita śmietanka
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
2. Śmietanę ubić na puszystą masę, na sam koniec dodać cukier puder.
3. Gdy masa uzyska stabilną konsystencję wlać do niej tężącą żelatynę.
4. Wstawić do lodówki na 10 minut, a następnie wyłożyć na wierzch i boki biszkoptu.
5. Częścią kremu wykończyć powierzchnię ciasta tworząc puszysty śnieg.
6. Masę cukrową podzielić na porcję 20 dag (zagnieść z czerwonym barwnikiem), 20 dag ( zagnieść z czarnym barwnikiem) oraz 10 dag (pozostawić białe).
7. Wykonać dolną część stroju Mikołaja – tj. brzuch, pas, spodnie i buty. Umocować figurkę zanurzając ją w kremie z bitej śmietanki.