Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

1, 2, 3 … Toffi

dodano , jabex, materiał promocyjny

autor: Jabex

RECEPTURA

Ciemny blat
750 g Golden Choco JABEX
300 g jaj                                    
300 g oleju                                 
100 g wody

Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3-4 min. Gotową masę wykładamy na blachę 60x40, wypiekamy w temp. 180-190 0C, czas wypieku około 10-15 min.

Jasny blat
750 g Golden Sand JABEX
300 g jaj                 
300 g oleju              
75 g  wody    

Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3-4 min. Gotową masę wykładamy na blachę 60x40, wypiekamy w temp. 180-190 0C, czas wypieku około 10-15 min.

 

 

Warstwa kremowa
500 g Krem Prestige JABEX
100 g Krem Blanca JABEX    
1 250 g wody

Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na wysokich obrotach przez ok. 2 min. Gotowy krem wykładamy na ciemny spód i przykrywamy jasnym.

Warstwa śmietana + Toffi
1 200 g Toffi na zimno JABEX
1 000 g śmietany 33%
80 g cukru                      
10+20 g żelatyny 
100+100 g wody                 
500 g herbatników
                                  
Do nadzienia Toffi dodajemy rozpuszczoną w 100 g wody żelatynę (10 g) i wykładamy na jasny spód, a następnie przykrywamy herbatnikami. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem, dodając rozpuszczoną w 100 g wody  żelatynę. Gotową masę dozujemy na wierzchnią część i dekorujemy wg uznania (kakao, toffi).