Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Chleb „na Świąteczny Stół”

dodano , Uniferm, materiał promocyjny

autor: Uniferm

Chleb wieloziarnisty z  pestkami dyni i świeżym sokiem z dyni

RECEPTURA

Masa Namoczona
2,000 kg pestek dyni w soku  dyni- UNIFERM FermFresh-Kürbis
4,000 kg mieszanki wieloziarnistej- UNIFERM Variokorn 
2,000 kg wody

Ciasto
3,000 kg mąki żytniej
7,000 kg mąki pszennej
0,150 kg środeka enzymatycznego-  UNIFERM MegaStabil
0,400 kg drożdży UNI Aktiva
0,200 kg Speisesalz- Sól w chlebie
5,700 kg wody
-----------------------      
Razem: 24,450 kg

Posypka
1,000 kg pestek dyni       
0,500 kg mieszanki sześcioziarnistej- UNIFERM 6-Korn- u. Saaten
--------------------------
Razem: 25,950 kg

 

 


Parametry produkcji

  • Mieszanie  5 + 4  min
  • Temp. ciasta °C ca. 26 °C
  • Spoczynek 15  min
  • Naważka  0,850 kg
  • Gara ok. 40 min
  • Czas wypieku ca. 40  min
  • Temp. wypieku  250↓210 °C


Przygotowanie
UNIFERM FermFresh-Kürbis wraz z UNIFERM Variokorn namaczać co najmniej 30 min. Następnie wraz  z pozostałymi składnikami wyrobić ciasto. Po spoczynku podzielić na kęsy, zaokrąglić, następnie górną powierzchnię  zwilżyć i obtoczyć w mieszance ziaren  z pestkami dyni oraz wstawić do gary posypką do dołu. Przed wsadem nacinać powierzchnię kęsów w znak karo.