Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Makowiec

dodano , jabex, materiał promocyjny

autor: Jabex

RECEPTURA

Ciasto drożdżowe
75 g świeżych drożdży                   
150 g śmietany 18%                       
750 g mąki pszennej                     
375 g masła                                
100 g cukru pudru                     
150 g jaj                                      
100 g mleka

Składniki wymieszać ze sobą  (drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku) i odstawić do wyrośnięcia (ok. 2h), a następnie podzielić na 4 kęsy.

Masa makowa
1 500 g Masa makowa 25% JABEX
450 g okruchów biszkoptowych     
150 g jaj                                    
225 g wody                   
100 g cukru puderu 

 Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie odkładamy do związania okruchów z masą na ok. 1-2 h. Tak przygotowaną masę wykładamy na całą powierzchnię jednego  z czterech rozwałkowanych kęsów (na kształt prostokąta). Należy pamiętać, żeby temperatura ciasta była zbliżona do temp. masy makowej. Całość zwijamy jak roladę wypiekamy w temp. 200oC przez 20-30 min. Wypieczony makowiec oprószamy cukrem pudrem.