Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

O nowej filozofii piekarni i cennych wartościach w listopadowym Mistrzu Branży

dodano , Redakcja AK

Jaką filozofię biznesu wyznaje 39-letni Paweł Giza, Piekarz Roku 2016? Jakie są najważniejsze wartości Kazimierza Raka, rzeszowskiego mistrza cukiernictwa o wielkim sercu? Czym charakteryzuje się trend gastropiekarni na świecie i w Polsce? Jak zacząć przygodę z lukrem królewskim? To i jeszcze więcej w nowym Mistrzu Branży!

Ponad dwa lata temu wiele osób w Żaganiu pukało się w głowę, kiedy powstała mała piekarnia i cukiernia Pawła Gizy – iGizmo. Produkcja i sprzedaż w jednym miejscu bez odgradzania klienta żadnymi ścianami była jaskrawym sygnałem: tu się gra w otwarte karty, nie dodajemy polepszaczy, używamy naturalnych produktów. Pod koniec sierpnia w Jaworze Paweł Giza za swój pomysł na biznes otrzymał tytuł Piekarza Roku. I chyba nie ma drugiego piekarza w Polsce, dla którego ten tytuł znaczyłby tak dużo. Jest potwierdzeniem, że jego filozofia biznesu jest dobra i warto iść w tym kierunku. – Do prowadzenia firmy i do konkurencji podchodzę w inny sposób. Biznes to moja droga, moja ścieżka, mój wybór. Nie po to otworzyłem własną firmę, żeby bezkrytycznie kopiować czyjeś pomysły, oglądać się na konkurencję czy ją niszczyć. Otworzyłem ją po to, żeby samemu się rozwijać, wyznaczać cele i starać się je osiągać – mówi Piekarz Roku 2016, o czym szerzej opowiada w najnowszym wywiadzie.

Koncept iGizmo, który tak naprawdę dopiero się rozwija i doskonali, to znak zmieniającej się rzeczywistości.  Rzeczywistości, która nie rezygnuje z pieczywa, tylko potrzebuje nowego podejścia i do produktu, i do klienta - co sygnalizowaliśmy w poprzednim wydaniu MB, w dodatku "Pieczywo w gastronomii". Te zmiany przebijają się w Polsce, a doskonale widać je w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Tam coraz częściej piekarnia to nie tylko zakład do wytwarzania pieczywa, ale miejsce, w którym na oczach klientów powstają niepowtarzalne autorskie wypieki i przekąski na ich bazie. Świetnym przykładem są koncepty piekarni-kawiarni czy piekarni-restauracji Tartine Bakery, Tartine Bar oraz najnowsze Tartine Manufactory, za którymi stoi amerykański szef kuchni i kreatywny piekarz Chad Robertson. To są przykłady piekarni, która wciąż podąża za zmieniającą się rzeczywistością, ale która bezwględnie wymaga innej filozofii działania.

Biznes to nie tylko nowe pomysły dopasowane do rzeczywistości, pomnażanie pieniędzy, ale też umiejętność dzielenia się z innymi. W naszej branży nie brakuje rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa, którzy wspierają lokalne społeczności i ludzi najbardziej potrzebujących. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje Kazimierz Rak, rzeszowski mistrz cukiernictwa, który swoim uśmiechem przyciąga ludzi i dzieci jak magnez. W tym roku nieprzypadkowo został odznaczony medalem "Przyjaciel Dziecka", a kilka lat wcześniej za swoją działalność otrzymał złoty medal od Prymasa Polski, kardynała Józefa Glempa. – Robimy to, co kochamy, ale nie zatrzymujemy tego dla siebie. Dzielimy się tym, co najlepsze, dołączając serce do każdego wykonanego przez nas wyrobu – przyznaje Kazimierz Rak. Jego charytatywnej działalności od lat przygląda się i niejednokrotnie uczestniczy Pani Małgorzata Słowińska, która na naszą prośbę zgodziła się opisać cukiernika o wielkim sercu.

Miło nam poinformować, że od tego wydania rozpoczęliśmy nowy cykl artykułów o lukrze królewskim i wymagającej sztuce dekorowania. W tajniki tworzenia lukru i pracy z nim w różnych zastosowaniach w cukiernictwie wprowadza nas Justyna A-Majewska, mistrzyni royal icingu, dobrze znana ze szkoleń prowadzonych w Akademii Słodka Kreacja.

Co jeszcze przygotowali nasi autorzy w listopadowym wydaniu Mistrza Branży?

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży

Nie mam nic do ukrycia – rozmowa z Piekarzem Roku 2016 Pawłem Gizą
Jak sprzedać tort? O roli menadżera w cukierni – rozmowa z Agnieszką Strzodą z Ciastkarni „Marysieńka”

Ludzie i ich pasje

Kazimierz Rak. Cukiernik o wielkim sercu
Słodycz dzielona na pół – rozmowa z Justyną i Kamilem Zdziebłowskimi

Efektywne zarządzanie

W jaki sposób CETA zagrozi żywności w Polsce?
Notariusze dla Mistrza Branży: Nowe zasady obrotu nieruchomościami rolnymi
Prawa autorskie: Ciacho z ulubionym bohaterem

Edukacja

Czy jesteś przesądny? O zabobonach piekarskich
Jaka siła drzemie w ulotce

Kulisy produkcji

Rozwiązanie CSB-System systemem ERP roku
Pieczywo żytnie, cz. 6 – magazynowanie i ekspedycja
Tarty – sposób na warzywa i owoce sezonowe w piekarni
Nowa żywność w chlebie – z czym to się je
Niemcy też stawiają na prastare ziarna
Nowy cykl: Royal icing   Lukier królewski nie tylko na ciastka

Sprzedaż i ekspozycja

Gastropiekarnie
Lodziarnie – sezon 2016 w pigułce

Flash News

Wielkie czekoladowe miasto – World Chocolate Masters 2018
Święto lubelskich smaków
Wybrane nowości Polagra Tech 2016
Udane Spotkania z Mistrzem
Kobieca kreatywność odkryta – 3. Spotkanie dla Kobiet Branży w Poznaniu
Chleb, wino i doskonała atmosfera – Credi Sensation 2016
Zielone trendy na Targach Savpol 2016
Konkursy Expo Sweet 2017– zapisy ruszyły!

Zapraszamy do lektury!

 

Zobacz na ISSUU katalog reklam listopad lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>


Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013   tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014  tutaj    pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014  tutaj     pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014  tutaj   pełny numer na ISSUU

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>