Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Włoskie gelato na polską kieszeń

dodano , jabex, materiał promocyjny

Stawiasz na jakość? Pragniesz się wyróżnić, ale nie chcesz inwestować kilkunastu tysięcy złotych, by stworzyć ogromną lodziarnię? Jesteśmy stworzeni dla Ciebie!

Pewnie zastanawiasz się, jaka jest różnica między gelato a lodami? Dlaczego włoskie gelato smakują zupełnie inaczej niż lody, które są powszech­nie dostępne w Polsce? Różnica polega nie tylko na smaku, ale także na innej struktu­rze i konsystencji. Prawdziwe włoskie gelato nie są produkowane masowo, przemysłowo. Wytwarza się je w tradycyjny, rzemieślniczy sposób, oczywiście nie zawsze ręcznie, bo­wiem lodziarnie wyposażone są w maszy­ny do produkcji lodów, m.in. marki Nemox – jednego z czołowych producentów ma­szyn nablatowych. Ten pyszny deser musi być świeży, dlatego produkuje się go w nie­wielkich ilościach. Lodziarnia, która chce sprzedawać włoskie gelato, powinna ro­bić je codziennie, nigdy na zapas. Oznacza to naprawdę dużo pracy, dlatego lodziarnie z prawdziwego zdarzenia pracują zazwyczaj na kilku lub więcej maszynach jednocześnie.

Liczy się kreatywność
Lody przemysłowe produkuje się zawsze według takiej samej receptury, natomiast frezery Nemox pozwalają na swobodę w kre­owaniu receptur i unikalnych smaków, oczy­wiście z zachowaniem balansu składników. Jednego dnia czekolada może być mleczna, następnego gorzka, a jeszcze później z do­datkiem chili czy mięty. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. W trakcie mrożenia możesz dodać cząstki czekolady czy kawałki orzechów, nie stanowi to problemu.

Mniej tłuszczu, mniej cukru i powietrza!
Gelato możesz jeść do syta i pozbyć się wy­rzutów sumienia. Tak, tak, mają zdecydo­wanie mniej tłuszczu i cukru niż lody prze­mysłowe (gelato od 4 do 8%, przemysłowe od 10 do 18%). Dlaczego? Ponieważ do ich produkcji wykorzystuje się więcej mleka i śmietany.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii. Zamrożone tłuszcze (także te w lodach) po­krywają nasze kubki smakowe na języku – im więcej zmrożonego tłuszczu, tym mniej intensywnie czujemy smak i w związku z tym do masy trzeba dodać więcej cukru. Gelato nie są aż tak zmrożone, więc mają o połowę mniej cukrów niż lody przemysłowe, czy­li mogą poszczycić się o wiele zdrowszym składem. Co jeszcze wyróżnia ten włoski przysmak? Lody przemysłowe zawierają od 50 do 100% napowietrzenia, natomiast gelato do 30%. Dlatego mają gęstszą, kre­mową konsystencję i intensywniejszy smak.

Unikatowe rozwiązania dla rzemieślników
1,5 litra tego pysznego deseru tworzonego ze świeżych komponentów może powstać na oczach klientów w niecałe 15 min. Wszyst­ko dzięki rozwiązaniu oferowanym przez fir­mę Jabex, która jest wyłącznym dystrybu­torem urządzeń NEMOX na rynku polskim.

Na czym polega jego wyjątkowość? Fir­ma Nemox przełamuje stereotyp, który sugeruje, że wyjątkowo wysokiej jakości gelato można produkować tylko w dro­go wyposażonym laboratorium. Freezery nablatowe Nemox przeznaczone są dla rzemieślników prowadzących cukiernie, kawiarnie, lodziarnie, dla których prio­rytetem jest najwyższa jakość i satys­fakcja klienta.

To dzięki tym urządzeniom można w pro­sty, nieskomplikowany sposób każdego
dnia serwować nowe smaki. Przełamuje­my bariery, teraz smak luksusu jest do­stępny dla każdego. Inwestycja ma nie­zwykle krótki okres zwrotu – nawet do 45 dni! – nie wymaga dużego zaan­gażowania czasu i środków finansowych.
Firma Jabex przygotowała dla Pań­stwa unikalne receptury z zastosowa­niem naturalnych baz do gelato, dzięki temu praca z Nemoxem będzie prawdzi­wą przyjemnością. Firma Jabex oferu­je także korzystne formy finansowania urządzenia z możliwością rozliczania się w produktach. Gwarantujemy ponad­to szkolenia, dopracowanie receptur do indywidualnych potrzeb oraz serwis.

Zapraszamy do współpracy.  

mgr inż. Katarzyna Piwońska
Dyrektor ds. marketingu i rozwoju firma Jabex