7 wywiadów, w tym rozmowa ze Sławomirem Korczakiem, obrotnym polskim cukiernikiem działającym w Meksyku. Ponad 20 artykułów, wśród nich gorący temat „Pieczywo w gastronomii”. I prawie 30 stron newsów, gdzie m.in. relacjonujemy Święta Chleba w Polsce. To wszystko złożyło się na 148 stron nowego Mistrza Branży.
Podobne artykuły
Rozmowy to nasza specjalność, a do naszych rozmówców docieramy czasem w różne zakątki Polski i świata. Tym razem na wywiad namówiliśmy Sławomira Korczaka, polskiego cukiernika, którego wiele osób zobaczyło pierwszy raz jako reprezentanta Meksyku na World Chocolate Masters 2015. Z miłości do pięknej Meksykanki na dobre osiadł w Ameryce Środkowej i jak się okazało, nasz rodak nie tylko przekonał Meksykanów do ciasta drożdżowego, ale też dał się poznać jako świetny chocolatier i obrotny przedsiębiorca.
W Polsce zajrzeliśmy do Wodzisławia Śląskiego, do piekarni mistrza Roberta Zająca, który zainteresował nas swoim podejściem do piekarstwa oraz własną uprawą orkiszu. O swojej niekończącej się przygodzie z pieczywem i sztuce tworzenia imponujących rzeźb z chleba opowiedział nam łódzki mistrz Jan Cygan – polski talent na miarę Guinnessa. Dotarliśmy również do Darii Sobielarskiej, pomysłodawczyni American Bagels, pierwszej w Polsce firmy zajmującej się produkcją amerykańskich bajgli.
Pieczywo zdominowało najnowsze wydanie Mistrza Branży nie tylko dzięki rozmowom z piekarzami i relacjom ze Świąt Chleba. Dla nas pieczywo to temat rozwojowy, mający duży potencjał m.in. w gastronomii. Ten potencjał starali się pokazać nasi autorzy i zaproszeni eksperci w dodatku „Pieczywo w gastronomii”. Piszemy w nim m.in. o zmieniającym się miejscu piekarza i piekarni, o zapotrzebowaniu gastronomii na różne rodzaje pieczywa i szukaniu pomysłu na rozszerzenie działalności. Przedstawiamy też kilka inspirujących przykładów restauracji, gdzie „pieczywo to preludium do wspaniałej kolacji i wyznacznik jakości lokalu”, a szefowie kuchni dzielą się własnymi przepisami na chleb.
W świecie cukiernictwa równie ciekawie, a niemała w tym zasługa skrajnym tendencjom. Z jednej strony ekskluzywne desery rozwijają się w cukierniczych butikach, z drugiej – hybrydowa cukiernicza rewolucja wylewa się na ulice miast na całym świecie, powoli docierając do Polski. Nasza autorka Anna Maria przyjrzała się obu zjawiskom w artykułach „Ptyś i spółka" oraz „Hybryda na ulicach".
Mimo kończącego się sezonu na lody, przypominamy, dlaczego warto inwestować w dobre surowce? Jak nie przespać sezonu i wykorzystać składniki do lodów w cukiernictwie? Czym jest crossing w branży lodowej i dlaczego warto go stosować? A także jak tworzyć prawdziwe gelato bez dużych inwestycji w sprzęt!
To tylko wybrane materiały, które przygotowaliśmy w najnowszym wydaniu Mistrza Branży liczącym 148 stron!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Polskie korzenie i meksykańska miłość Sławomira Korczaka
Zabawa w piekarza, która przerodziła się w pasję i sposób na życie – rozmowa z mistrzem piekarstwa Robertem Zającem
Amerykański sen o bajglach
Ludzie i ich pasje
O słodyczach po wegańsku
Talent na miarę Guinnessa
Najdłuższe, największe i najbardziej spektakularne – branżowe rekordy Guinnessa
Efektywne zarządzanie
O nowej Ogólnopolskiej Komisji Rzemiosł Spożywczych
Prokurent na wypadek śmierci. Ważny projekt nowych przepisów o sukcesji firm
Podążaj za zdrowymi trendami. Orzechy i kakao – sprawdzony duet w Twojej piekarni i cukierni
Z technologią podbijesz branżę piekarniczo-cukierniczą
Męska logika kontra kobieca empatia
Edukacja
Obsługa klienta to też marketing
Uczniem być!
Biblioteka Mistrza Branży – Czytelnia ze smakiem
Kulisy produkcji
Chleb w dobrej formie
Modułowe Smart Back Factory
Pieczywo żytnie na kwasie, cz. 5
Co o pradawnych zbożach sądzą naukowcy
Hybryda na ulicy, czyli deserowe dziwolągi
Rzemieślnicza lodowa alternatywa
Zjeść bułkę z folią
Ptyś i spółka
Włoskie gelato na polską kieszeń
Receptury
Piernik z białym makiem
Rodeosernik
Pieczywo w gastronomii
Jak zmienia się miejsce piekarza i chleba w restauracji
Pieczywo w restauracji. Problem czy wyzwanie
Trafić w punkt
Piekarstwo w obliczu przemian społecznych
Od chleba orkiszowego po pumpernikiel – receptury nie tylko szefów kuchni
Sprzedaż i ekspozycja
Mistrz marketingu dzieli się wiedzą – rozmowa z Michałem Ruskiem
Ekomarketing – zrozumieć trend i wyjść mu naprzeciw
Bezlaktozowa słodycz
Zmiana sytuacji prawnej żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
ERG radzi: Jakie skrzynki wybrać?
Flash News 118-146
ZAPRASZAMY DO LEKTURY
Zobacz na ISSUU katalog reklam wrzesień-październik lub pobierz AKTUALNY PDF>>
Numery wydane >>
Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
ZAMÓW PRENUMERATĘCena prenumeraty: roczna 149 zł brutto |