Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Chleb cytrynowo-rozmarynowy

dodano , kucharnia, materiał promocyjny

autor: Anna Maria, Kucharnia

RECEPTURA

Ciasto na chleb
1 szklanka pełnego mleka
5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki
1/4 szklanki miodu
2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
skórka starta z jednej dużej cytryny
2 jajka, roztrzepane
1/4 szklanki ciepłej wody
2 1/4 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika)
1 szklanka suszonej żurawiny
4 szklanki mąki



Glazura
1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany
1 łyżeczka cukru


Drożdże wsypać do 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. 15 min, dopóki nie pojawi się piana. W niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzać mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, mieszając od czasu do czasu.

Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodać sól, orzechy i żurawinę.

Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.

Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (1-1 1/2 godz.). Nasmarować formę masłem. Ponownie zagnieść ciasto, uformować w kulę i umieścić w formie. Pozwolić ciastu wyrastać, aż będzie bardzo miękkie w dotyku i ponownie podwoi swoją objętość (kolejna godzina). Podczas ostatnich 15 minut nagrzać piekarnik do 180oC.

Ciasto posmarować glazurą i posypać cukrem. Piec ok. 40-45 minut.