Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Gelato World Tour – przystanek Chiny

dodano , Redakcja AK

"Wędrujący" konkurs Gelato World Tour wkrótce zawita do Chin. 5-7 sierpnia br. w Shenzhen rozpocznie się rywalizacja o tytuł mistrza lodów rzemieślniczych i o przepustkę na Wielki Finał w Rimini 2017.

Gelato World Tour (GWT) to pierwszy międzynarodowy konkurs „wędrujący” przez 15 różnych państw z całego świata, które uchodzą za stolice lodów rzemieślniczych. Jest organizowany od marca 2013 r. przy wsparciu włoskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Gospodarki i ma na celu wspieranie nie tylko włoskiej sztuki tworzenia lodów rzemieślniczych, ale odnalezienie ich najlepszego smaku. W ciągu 3 lat konkurs odwiedził 10 miast: Rzym, Walencję, Dubaj, Austin, Berlin, Rimini, Singapur, Tokio oraz Chicago. GWT jest kierowana przez Carpigiani Gelato University, najbardziej znaną na świecie szkołę dla twórców Gelato oraz Sigep - słynne włoskie targi lodów rzemieślniczych.

Nieprzypadkowo konkurs odbędzie się również w Shenzhen w Chinach, które stoją daleko w tyle za innymi krajami, jeśli chodzi o produkcję i sprzedaż lodów. Podczas gdy w samych Włoszech istnieje ponad 40 tys. lokali serwujących gelato, w całych Chinach oraz Azji jest ich zaledwie ok. 500. Organizatorzy festiwalu chcą zachęcić zarówno rzemieślników, jak też konsumentów do wybierania tego włoskiego przysmaku.

China Challenge

5-7 sierpnia w Shenzhen (miasto w południowo-wschodnich Chinach, w prowincji Guangdong) odbędzie się China Challenge, podczas Festiwalu Kultury Lodów Włoskich, organizowanego przez Shanghai Nina Food wraz z partnerami: Carpigiani Gelato University, Sigep Rimini Expo, Pregel, ISA, CiGusta, OCT Mall oraz Haier. 16 renomowanych uczestników z regionu chińskiego specjalizujących się w lodziarstwie rzemieślniczym stanie do walki o tytuł mistrza gelato.

Ich rywalizacji będą mogli się przyglądać ciekawi sztuki lodziarstwa odwiedzający festiwal, gdyż wstęp jest wolny. Będą mieli także okazję skorzystać z lekcji tworzenia starożytnych lodów. W końcu, jak podają źródła, to właśnie w Chinach powstały pierwsze lody na świecie.

Zwycięzca zostanie wybrany przez grono mistrzów oraz dziennikarzy, którzy zwrócą uwagę na mistrzowskie połączenie pasji, rzemiosła oraz kultury Gelato. Za zwycięskimi lodami powinna kryć się nie tylko technika, ale też historia. Trzech finalistów przejdzie do Wielkiego Finału w Rimini (2017).

 

Więcej o Gelato World Tour czytaj TUTAJ

Aurora Czekoladowa, zdjęcia Gelato World Tour