autor: CSM
Podobne artykuły
RECEPTURA
Chleb orkiszowy św. Hildegardy 5,00 kg
Mąka pszenna typ 750 3,00 kg
Mąka żytnia typ 720 2,00 kg
Ziarna słonecznika 0,50 kg
Drożdże 0,25 kg
Sól 0,15 kg
Woda (ok.) 7,50 kg
Allesgute Beste Dinkelprossen* 0,25 kg
Ciasto 18,65 kg
*Allesgute Beste Dinkelprossen – zakwas orkiszowy w paście. Zawiera kiełki orkiszowe, opcjonalnie dodawany dla zaakcentowania smaku.
Naważka: 0,5 kg, forma kwadratowa. Na 37,3 sztuk
Obróbka: Mieszankę i ziarna słonecznika namoczyć całą ilością wody na około 15 minut przed sporządzeniem ciasta. Po namoczeniu dodać pozostałe składniki i miesić przez 6 minut (obroty wolne), a potem 4 minuty (obroty szybkie).
Czas spoczynku ciasta: 30-40 minut Wypiek: tak jak chleb razowy ze słonecznikiem lub inne pieczywo orkiszowe.