Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Chleb orkiszowy św. Hildegardy

dodano , CSM, materiał promocyjny

autor: CSM

RECEPTURA

Chleb orkiszowy św. Hildegardy 10 kg

Drożdże 0,18 kg
Woda* (ok.) 7,00 kg
--------------------------------------------

Waga całkowita (ok.) 17,18 kg

*Uwaga: można użyć wody gorącej, namaczając mieszankę bez drożdży na około 1 godzinę.

 

Miesienie: 12-15 minut (wolne obroty)

Temperatura ciasta: ok. 28oC

Czas spoczynku ciasta: 30 minut

Naważka: 2x600 g (na 2 chleby po 500 g) lub 1200 g na chleb 1000 g

Rozmiar formy: długość 23 cm, szerokość 10 cm, wysokość 9 cm

Obróbka: kęsy zważyć, zaokrąglić i wydłużyć. Następnie zwilżyć wodą i obtoczyć w mące pełnoziarnistej, umieścić w formie śluzą do dołu. Załadować do pieca przy pełnej garze z zaparowaniem. Po około 2 minutach otworzyć luft i wypiekać przy otwartym.

Temperatura wypieku: 260oC, obniżając do 200oC

Czas wypieku: ok. 80 minut