Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Praktyczne kwestie znakowania wyrobów cukierniczych

dodano , Kruszwica, materiał promocyjny

W ramach Podwieczorki z Akademią Mistrza. Czy wiesz jak poprawnie konstruować wykaz składników? Chciałbyś, aby Twoje produkty miały krótsze i bardziej przyjazne dla klientów etykiety? Zapraszamy!

Cukiernik i piekarz, jak każdy producent żywności ma obowiązek przekazania konsumentowi rzetelnej informacji na temat swoich wyrobów. Większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 objęła branżę cukierniczą już dwa lata temu, natomiast w tym roku wchodzi w życie obowiązek podawania wartości odżywczej na wyrobach pakowanych.  Wiele z tych przepisów nadal budzi szereg niejasności wśród rzemieślników.

Uczestnicy po szkoleniu będą:

  •     prawidłowo wyliczać zawartość składników odżywczych na 100 g produktu i znać służące do tego celu programy
  •     konstruować tabelę informacji wartości odżywczych
  •     wiedzieć które elementy informacji o wartości odżywczej są obowiązkowe, a które dobrowolne
  •     poprawnie konstruować wykaz składników, w tym składniki złożone
  •     znać zasadę przenoszenia i poprawnie znakować substancje dodatkowe
  •     wiedzieć w jakich sytuacjach podawanie ilości składników w ich wykazie jest konieczne
  •     prawidłowo deklarować alergeny na etykiecie
  •     wiedzieć na co zwracają uwagę inspekcje kontrolne


Dodatkowo w programie:

  •     możliwość wymiany doświadczeń z trenerem i innymi uczestnikami
  •     poczęstunek


zobacz i zapisz się >>

23 czerwca Piotrów Trybunalski
29 czerwca Bydgoszcz
30 czerwca Poznań

 

Profil uczestnika:
Właściciel zakładu cukierniczego lub osoba odpowiedzialna za poprawność etykiet na wyrobach cukierniczych.


Trener
dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska  ekspert ds. znakowania żywności
Prawnik, wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j. (www.food-law.pl). Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą. Trenerka prawa żywnościowego z wieloletnim doświadczeniem (przeprowadzonych kilkadziesiąt szkoleń dla pracowników firm spożywczych, a także przedstawicieli inspekcji urzędowej kontroli żywności). Redaktor naukowy i współautorka komentarzy do ustaw i rozporządzeń dot. bezpieczeństwa żywności.