Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowe zasady znakowania żywności – jak wyeliminować błędy na etykietach?

dodano , Redakcja PS

Katowice, 22 kwietnia 2016 r. „Najczęściej popełniane błędy w znakowaniu żywności. Wyjaśnienie wymagań rozporządzenia 1169/2011 oraz innych przepisów dotyczących znakowania żywności” – tak brzmiał temat szkolenia przeprowadzonego przez Wiolettę Bogusz-Kaliś.

Pierwsze z cyklu szkoleń związanych z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności odbyły się w 2014 r. Przerwa była zatem dość długa, co pozwoliło na obserwację tego, jak firmy radzą sobie ze stosowaniem nowych zasad znakowania.

Jak donoszą raporty z kontroli artykułów rolno-spożywczych przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej, obserwuje się wzrost liczby partii pieczywa oraz wyrobów cukierniczych niewłaściwie oznakowanych. Na szkoleniu zajęto się błędami wytykanymi przez IJHARS w latach 2014-2015. Specjalistka ds. znakowania Wioletta Bogusz-Kaliś objaśniała, na czym one polegały, wskazywała, jak powinny brzmieć prawidłowe zapisy na etykiecie. Przedstawiła również konkretne wymagania rozporządzenia 1169/2011, które określają zasady znakowania. Uwzględnione zostały także pozostałe wymagania krajowych aktów prawnych mające zastosowanie przy opracowywaniu etykiet, m.in. te dotyczące wielkości czcionki, zapisu jednostek, znakowania numerem partii czy znakowania żywności nieopakowanej. Duże zainteresowanie wzbudziła kwestia artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych, okazało się bowiem, że produkty niewłaściwie oznakowane są właśnie za takie uznawane. Jak zawsze prezentacja bogata była w przykłady, można było zobaczyć etykiety produktów rynkowych właściwie oznakowanych oraz tych, przy których opracowywaniu popełniono błędy.

 

Pomimo czasu, jaki upłynął od poprzednich szkoleń, problemy i dylematy producentów wciąż dotyczą tych samych kwestii. Zadawane pytania najczęściej poruszały zagadnienia zasad ustalania właściwej nazwy produktu, zapisu składników alergennych, zapisu niezamierzonej obecności alergenów w produkcie oraz procentowej zawartości składnika, który jest przywołany w nazwie, oraz nazywania produktu owocowym lub o smaku owocowym w zależności od składu. Przedyskutowano również kwestię zasad dotyczących umieszczania dodatkowych haseł na etykietach, np. bez barwników. W związku z tym, że od 13 grudnia 2016 r. umieszczanie tabeli wartości odżywczej na żywności opakowanej będzie obowiązkowe, część prezentacji poświęcono właśnie temu zagadnieniu. Nie obyło się bez prezentacji praktycznych. Uczestnicy szkolenia mieli szansę zobaczyć, jak działa program do wyliczania wartości odżywczej, który ma pomóc producentom uporać się z nowym obowiązkiem.

 

Od wejścia w życie rozporządzenia 1169/2011 minęło 1,5 roku, mimo to nie zostały wydane żadne dodatkowe dokumenty ułatwiające stosowanie nowych zasad. Minimalnie zmodyfikowano jedynie zapis dotyczący zbóż zawierających gluten. Zatem praktyczny przewodnik Wioletty Bogusz-Kaliś „Opracowywanie etykiet zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych stan prawny październik 2014 r.” jest wciąż aktualny. Zawiera on mówienie obowiązujących przepisów prawnych i innych wymagań niezbędnych do opracowania poprawnych etykiet produktów spożywczych, a także wiele praktycznych przykładów, więc jest pomocnym narzędziem podsuwającym rozwiązania wielu kwestii związanych ze znakowaniem żywności.

Polecamy do kupienia w naszej redakcji:
„Opracowywanie etykiet zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych” autorstwa Wioletty Bogusz-Kaliś