Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Szkoła Artystyczna w nowym miejscu już działa!

dodano , Redakcja AK

26 lutego br. w Lublinie, Wiesław Kucia wspólnie z żoną Anną oficjalnie otwarli Szkołę Artystyczną w zupełnie nowej odsłonie. W nowym miejscu – w doborowym towarzystwie, przy dobrym jedzeniu i efektownych pokazach zaprzyjaźnionych mistrzów – zainaugurowali kolejny, bogatszy, etap firmy.

Na oficjalnym otwarciu Szkoły Artystycznej w nowym miejscu i w imponująco wyposażonej przestrzeni pojawiło się wielu gości, a także przyjaciół, którzy przyczynili się do rozwoju i powstania nowoczesnego studia. Specjalnie na ten dzień Wiesław Kucia zaplanował kilka wyjątkowych atrakcji z udziałem wysokiej klasy specjalistów.

Pokazy rozpoczęła Joanna Tarka z Chocoevents, mistrzyni czekoladowych kreacji, która na tę okazję postanowiła stworzyć proste i pyszne czekoladowe desery. Wśród nich znalazł się ekspresowo wypiekany deser w formie biszkoptu, przygotowywany w kilkadziesiąt sekund w kuchence mikrofalowej.

W świat niesamowitych dekoracji florystycznych z masy cukrowej wprowadziła Iga Sarzyńska, która nie tylko opowiadała o trendach w sugarcraftingu, ale zadziwiała precyzją ręcznie robionych kwiatów. Zgodnie z założeniem promowania kuchni regionalnej, w studio pojawił się Kamil Kotarski – ekspert kulinarny i kucharz związany z restauracją „16 stołów” z Lublina, który ugotował rewelacyjną tradycyjną zupę cebulową, która została równie entuzjastycznie przyjęta co słodycze. Ponieważ Szkoła Artystyczna to miejsce innowacji, gospodarze zadbali o nowoczesne rozwiązania w cukiernictwie, prezentując możliwości plotera do drukowania na tortach firmy Modecor. Nie da się ukryć, że największe zainteresowanie wzbudził jednak pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu firmy Colorfood. W oparach ciekłego azotu Krzysztof Polok poprowadził show, w którym łączył nieoczywiste smaki i struktury.

 

– Bardzo się cieszymy, że w końcu powstało studio, w którym możemy realizować szkolenia piekarskie, cukiernicze i kulinarne, w profesjonalnych i komfortowych warunkach. Cieszę się, że takie miejsce udało się stworzyć właśnie w Lublinie – stolicy regionu, który ma silne tradycje rzemieślnicze i słynie z kulinarnych perełek. Oprócz profesjonalnych szkoleń nasze studio będzie promować lokalne dziedzictwo kulinarne wśród młodszych i dorosłych, a także pielęgnować rzemieślnicze piekarstwo i cukiernictwo. To studio to po prostu spełnienie naszych marzeń – podkreśla z satysfakcją Anna Kucia.

Krótko po otwarciu studia odbyły się pierwsze warsztaty – szkolenie z pieczywa włoskiego poprowadził Wiesław Kucia, a sztukę tworzenia pralin i trufli zaprezentował chocolatier Marcin Paździor. Tuż przed Wielkanocą miały miejsce warsztaty dla dzieci z jednej z lubelskich szkół podstawowych. Dzieci dekorowały świąteczne ciasteczka oraz uczyły się własnoręcznie przygotowywać trufle i czekoladowe dekoracje.

W planach są kolejne ciekawe warsztaty, m.in. torty malowane z Magdaleną Komorowską, a także styl angielski z Igą Sarzyńską. Harmonogram szkoleń oraz zapisy na www.kucia.com.pl/szkolenia