Przykazanie na wiosnę: rozgryzajmy i smakujmy świat, ile się da! Bądźmy wścibscy, podpatrujmy i szukajmy w tym pomysłów dla siebie. Tak jak to robią Goście i Autorzy marcowego wydania "Mistrza Branży".
Podobne artykuły
Jeżeli chodzi o rozgryzanie smaków, najprościej ruszyć w podróż i smakować świat w oryginale, tak jak Mateusz Gajdziński, który od ponad pół roku relacjonuje swoją podróż po smakach świata. Ale można też dokładniej przyjrzeć się temu, co mamy wokół siebie, odkurzyć dawne książki kucharskie, obserwować innych, mieć oczy i uszy otwarte na odmienność. Po co? By się rozwijać i przekraczać granice własnej kreatywności. Jak napisała Bożena Sikoń (we wstępie do regulaminu Mistrzostw Polski w Podawaniu Deseru): – Każdy kucharz i każdy cukiernik powinien pracować nad rozwojem i poszerzaniem swojej ,,biblioteki smaków”, co pozwoli mu na takie ich łączenie, by się wzajemnie uzupełniały, podkreślały, a w efekcie końcowym tworzyły niepowtarzalne i wyjątkowe kompozycje.
Święta racja! O takie kompozycje – wyjątkowe i niepowtarzalne – zadbała polska drużyna w Rimini: Marek Moskwa, Michał Wiśniewski, Maciej Majzon-Wójtowicz z Pawłem Petrykowskim i Michałem Doroszkiewiczem na czele. Trawa żubrowa, olej z pestek dyni, sfermentowane jeżyny i ostatnia butelka nalewki z czarnego bzu – oto składniki, które pozwoliły im stworzyć kilka zaskakujących smaków lodów i rzucić jurorów Coppa del Mondo della Gelateria na kolana. Dlaczego jedyna innowacyjna w smakach drużyna nie sięgnęła podium? To pytanie nurtowało nas po ogłoszeniu wyników i o to też zapytaliśmy. Przede wszystkim jednak pokazaliśmy ciekawych ludzi młodego pokolenia, którzy już dziś stanowią o wysokiej klasie polskiego cukiernictwa restauracyjnego. I mamy nadzieję, że jeszcze pokażą, że mistrzostwo im się należało.
Zasada rozszerzania smaków nie odnosi się wyłącznie do cukierników i lodziarzy. Piekarstwo pod tym względem to nie mniej ciekawa i wciągająca dziedzina, o czym bardzo często przekonują Anna Maria (Kucharnia) i dr Henryk Piesiewicz. W tym wydaniu nasi autorzy przyjrzeli się pieczywu rodem z Tyrolu. Natomiast Piotr Ławrowski, prosto z Kolonii, przywiózł najnowsze informacje z targów ISM, gdzie niepodzielnie rządziła innowacja – nie tylko w smakach.
Wszystkiego nowego i smacznego na Wielkanoc!
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Gdyby talent Polaków połączyć z budżetem Włochów…. – rozmowa z Michałem Doroszkiewiczem, team menadżerem polskiej reprezentacji
Najbardziej zwariowana ekipa Coppa del Mondo della Gelateria
Ryszard Gembiak najlepszy w Poznaniu – Gra w otwarte karty
Efektywne zarządzanie
Notariusze dla Mistrza Branży
Proste ekologiczne rozwiązania w firmie
Jak stworzyć sprawnie działającą organizację?
Ludzie i ich pasje
Pasja i prostota recepta na CZECOladowy sukces – rozmowa z Anną Antczak
Strefa Mistrza Branży
Edukacja
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Historia w służbie marki
Kulisy produkcji
Małe wypiekanie i kawa
Erg System SA radzi
Najstarsza metoda odroczonego wypieku pieczywa
Tabele wartości odżywczych – jak przygotować się do kontroli sanepidu i IJHARS?
Rozgryźć Tyrol
Vinschger Paarl – najwyborniejszy chleb na świecie
Planowanie produkcji w Systemie CSB
Najczęściej popełniane błędy w znakowaniu żywności. Obliczenia wartości odżywczych w praktyce – szkolenie 22 kwietnia 2016
Lekkie inspiracje w tortach
Zapomniany kodeks mazurkowy
DODATEK: Receptury wielkanocne
Sprzedaż i ekspozycja
Piekarnie podsumowują 2015 r. i udział w programie „Doceń polskie”
Czy chciwość jest przereklamowana?
Naturalność żywności w cenie
ABC znakowania – G jak gluten
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklamowy marzec 2016 lub ściągnij PDF
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2015 tutaj
Mistrz Branży luty 2015 tutaj
Mistrz Branży marzec 2015 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2015 tutaj
Mistrz Branży maj-czerwiec 2015 tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2015 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2015 tutaj
Mistrz Branży październik 2015 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę Mistrza Branży
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
więcej informacji o prenumeracie