Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Polskie desery – tym razem jabłka i sery

dodano , Redakcja PS

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet, 23 lutego 2016 r.

Czy z tak swojskich składników jak jabłka i ser można wykreować wysublimowany w smaku i wyglą­dzie deser? Okazuje się, że dla mistrzów cukiernictwa żaden temat nie jest trudny. Piękne, dopra­cowane w każdym szczególe desery prezentowały się niczym dzieła sztuki i w prawdziwie godny sposób reprezentowały polskie tradycyjne produkty.

 

W tym roku kolejny raz do kon­kursu zostali zaproszeni wykwa­lifikowani pracownicy cukierni, barów, hoteli i innych lokali gastronomicz­nych. Musieli wykazać się przede wszyst­kim niezwykłym zmysłem smakowym (w kryterium oceny za smak można było otrzymać aż 100 punktów) w tworzeniu swoich słodkich kompozycji, by zachwycić jury, któremu przewodniczyła mistrzyni cu­kiernictwa Bożena Sikoń. Liczyło się zarów­no zachowanie harmonii, jak też odważne, niestereotypowe połączenie produktów. Wśród jurorów konkursu znalazły się takie znakomitości jak: Jarosław Uściński, Rafał Godziemski, Iwona Niemczewska, Jarosław Walczyk, Paweł Małecki, Jerzy Łukasik oraz gość specjalny Walter G. Vogt.

W tym roku w słodkich zmaganiach wzięło udział aż 18 2-osobowych zespo­łów. Wśród zwycięzców znajome twarze: Marek Moskwa (cukiernik, który niedaw­no startował w Coppa del Mondo della Gelateria) oraz Artur Nijakowski, niejed­nokrotnie goszczący na łamach Mistrza Branży.



Laureaci
• Miejsce I:  Nina Nawrocka, Paweł Stawicki (Hotel Hilton, Restauracja Mercato, Gdańsk)
• Miejsce II: Marek Moskwa, Paweł Górny (Dock Pol, Manufaktura Goldwasser, Gdańsk)
• Miejsce III: Artur Nijakowski, Jarosław Zaborowski (Restauracja Bachus, Szczecin)


Fot. EXPO SWEET/M. GMITRUK