Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet, 23 lutego 2016 r.
Podobne artykuły
Czy z tak swojskich składników jak jabłka i ser można wykreować wysublimowany w smaku i wyglądzie deser? Okazuje się, że dla mistrzów cukiernictwa żaden temat nie jest trudny. Piękne, dopracowane w każdym szczególe desery prezentowały się niczym dzieła sztuki i w prawdziwie godny sposób reprezentowały polskie tradycyjne produkty.
W tym roku kolejny raz do konkursu zostali zaproszeni wykwalifikowani pracownicy cukierni, barów, hoteli i innych lokali gastronomicznych. Musieli wykazać się przede wszystkim niezwykłym zmysłem smakowym (w kryterium oceny za smak można było otrzymać aż 100 punktów) w tworzeniu swoich słodkich kompozycji, by zachwycić jury, któremu przewodniczyła mistrzyni cukiernictwa Bożena Sikoń. Liczyło się zarówno zachowanie harmonii, jak też odważne, niestereotypowe połączenie produktów. Wśród jurorów konkursu znalazły się takie znakomitości jak: Jarosław Uściński, Rafał Godziemski, Iwona Niemczewska, Jarosław Walczyk, Paweł Małecki, Jerzy Łukasik oraz gość specjalny Walter G. Vogt.
W tym roku w słodkich zmaganiach wzięło udział aż 18 2-osobowych zespołów. Wśród zwycięzców znajome twarze: Marek Moskwa (cukiernik, który niedawno startował w Coppa del Mondo della Gelateria) oraz Artur Nijakowski, niejednokrotnie goszczący na łamach Mistrza Branży.
Laureaci
• Miejsce I: Nina Nawrocka, Paweł Stawicki (Hotel Hilton, Restauracja Mercato, Gdańsk)
• Miejsce II: Marek Moskwa, Paweł Górny (Dock Pol, Manufaktura Goldwasser, Gdańsk)
• Miejsce III: Artur Nijakowski, Jarosław Zaborowski (Restauracja Bachus, Szczecin)
Fot. EXPO SWEET/M. GMITRUK