O łączeniu warzyw z czekoladą i innymi słodkościami...
Podobne artykuły
Zazwyczaj to burak, marchew i pietruszka – warzywa, które z natury mają słodki posmak. Znajdziemy w nich również takie smaczki jak: dynia, groszek, koper, zioła oraz grzyby. A nawet... cebula! Zasadniczo nie ma takiego warzywa, którego po odpowiedniej obróbce nie można byłoby użyć w cukiernictwie – twierdzi Majzon Wójtowicz. Czy to nietypowy pomysł na zwrócenie uwagi klientów przyzwyczajonych do klasycznych smaków takich jak malina lub marcepan? Nie tylko.
Zdaniem autora niezwykłych połączeń, warzywa świetnie smakują w słodkiej odsłonie – pasują zwłaszcza do śmietany i czekolady. Znane wszystkim brownies można urozmaicić dodając buraka, który również zadba o odpowiednią wilgotność ciasta. Z kolei do białej czekolady pasuje pietruszka. Potrzeba naprawdę niewiele czekolady, by takie puree stało się zachwycającym kremem do deserów oraz przekładania tortów. Puree z marchwi ma podobne zastosowanie, zwłaszcza w towarzystwie pomarańczy. Zasadniczo, większość warzyw doskonale współgra z owocami, podkreślając ich smak albo dodając zupełnie innego akcentu do tego, co znane.
Nutę orzeźwienia zyskuje się poprzez dodanie zielonego ogórka lub kopru, ale raczej oddzielnie. I najlepiej w postaci syropu. Obróbki wymaga sporo warzyw, zwłaszcza te ostre, jak np. cebula. Tą najlepiej przypalić. Po przypaleniu daje posmak... kawy! Trzeba mieć wiedzę i doświadczenie, by wiedzieć jak dane warzywo reaguje pod wpływem ciepła. Z grochu najlepiej przygotować proch, a dynia świetnie sprawdza się jako galaretka. Nie każde się nadaje do tego samego. Dlatego przy robieniu tego typu słodkości trzeba się nieco bardziej natrudzić, niż przy tradycyjnych deserach i ciastach.
Warzywa mają bardzo wiele funkcji, prócz nadania odpowiedniej nuty smakowej lub właściwej konsystencji kremu, to także niebanalny element wizualny. Mogą służyć jako naturalne barwniki, ale też stanowić samodzielną dekorację. W końcu zjeść tort ozdobiony rzodkiewką to nie lada doznanie!
Maciej Majzon-Wójtowicz, szef kuchni oraz pasjonat cukiernictwa, słynie z tego, że do produkcji swoich słodkości używa... warzyw!