Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasteczkowe rewelacje 2012 według firmy Credin

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Ledwo minęły święta wielkanocne, a rzemieślnicy z całej Polski, ba! nawet z zagranicy, zjechali do Sobótki (woj. dolnośląskie) na II edycję Credi Cookies Sensation (11-12 kwietnia). Jakie propozycje dla półprzemysłowej produkcji cukierniczej tym razem zafundowała firma Credin wspólnie z partnerami biznesowymi?

Wśród wspomnianych partnerów znalazły się takie firmy, jak Intertech Michał W. Długosz, Hert, Ilapak, Promark, Wiesheu, Młyny Szczepanki oraz BZ WBK Leasing. Ten układ gwarantował jedno: kompleksową ofertę, dzięki której każdy z gości mógł wybrać lub podpatrzeć co ciekawsze rozwiązania. Wybierać można było zarówno w gotowych mieszankach do produkcji ciastek i ciasteczek, jak i koncentratach. Przy okazji sprawdzić, jak działają maszyny dozujące i formujące, a także podpatrzeć różne techniki dekorowania.. Zwieńczeniem oferty półprzemysłowej produkcji było oczywiście pakowanie oraz etykietowanie. Pokazy przygotowania, dekorowania i wypiekania ciasteczek prowadził zgrany zespół technologów firmy Credin na czele z Krzysztofem Kaszakiem. Wszystkie prezentowane produkty przygotowano na bazie mieszanek i koncentratów z oferty Credin.

Formowanie, dekorowanie, wypiekanie

Ciasteczka formowano za pomocą dwóch maszyn typu Multidrop z serii Cookie Machines, oferowanych przez firmę Intertech: ekonomicznej, stołowej typu Domina iTD oraz charakteryzującej się większymi możliwościami maszyny typu Domina i40+CD. Oba automaty, sterowane komputerowo, umożliwiają szybkie i precyzyjne przygotowanie drobnych produktów cukierniczych, dotychczas formowanych ręcznie. Różne rodzaje i kształty wypieków uzyskano błyskawicznie przez dobór i wymianę końcówek oraz zastosowanie matrycy do cięcia struną. Przygotowano m.in. ciastka kruche o fantazyjnych kształtach, ciasteczka domowe, ciasteczka typu Graham na bazie koncentratu zawierającego ponad 37% mąki Graham, ciastka typu biszkoptowego, produkty na cieście parzonym (np. groszek ptysiowy) czy pyszną kokosankę z jedynej na rynku mieszanki dostosowanej do maszyn Multidrop. Do efektownej dekoracji wypieków technologowie używali czekolady Barry Callebaut oraz niewielkiej, lecz uniwersalnej oblewarki-temperówki firmy Intertech. Wśród nowości firmy Credin na uwagę zasługują m.in.:

- termostabilne nadzienia HB o 6 smakach,
- nadzienia tłuszczowe na bazie oleju palmowego w 9 rodzajach,
- posypka wieloziarnista fitness Credi Décor,
- nowy Cup Krem o wysokiej trwałości w warunkach pozachłodniczych, nadający się doskonale zwłaszcza do muffinów i cupcakes.

Udekorowane różne słodkości wypiekano na bieżąco w zautomatyzowanych piecach firmy Wiesheu.

Dodatkowe prezentacje i atrakcje

Od czasu do czasu prezentacja Krzysztofa Kaszaka i technologów była przeplatana pokazami maszyn z oferty firmy Hert. Pokazano, jak działają m.in. dozowniki holenderskiej firmy Bakon i kanadyjskiej Unifiller. Dużym zainteresowaniem cieszyła się maszyna do błyskawicznego wypieku korpusów babeczkowych, przygotowanych na bazie mieszanki Credi Kruche.

Specjaliści reprezentujący Ilapak oraz Promark omawiali metody szybkiego i zautomatyzowanego pakowania, znakowania i etykietowania wypieków. Na prowadzonych w sali prelekcyjnej multimedialnych seminariach przedstawiciele wszystkich firm współpracujących prezentowali nowinki techniczne i oferty produktowe oraz odpowiadali na pytania zainteresowanych słuchaczy.

Dodatkowe atrakcje przygotowano w namiocie rekreacyjnym, sąsiadującym z centrum pokazowym. Można było w nim podpatrzeć techniki technologa Rafała Nycka, który tworzył misterne dekoracje z masy cukrowej i marcepana. Dla sympatyków dobrego smaku przygotowano stoisko z wysokiej jakości win z oferty Winkolekcja Rolmex.

Mistrzowskie promocje

Organizator seminarium przygotował dla swoich klientów promocje: Mistrzowskie produkty Credin w Grze o Złoto! (szczegóły akcji promocyjnej na www.credin.pl). Nie zdradzamy szczegółów, ale dodamy, że promocje są godne uwagi, ale co najważniejsze, potrwają do 30 czerwca!