Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

SIGEP 2016: Przewodnik po emocjach

dodano , Redakcja AK

Już odliczamy dni do rozpoczęcia 37. edycji jednej z najważniejszych na świecie wystaw w branży lodziarskiej i cukierniczej – SIGEP. Od 23 stycznia przez 5 dni we włoskim Rimini na odwiedzających będzie czekać moc atrakcji, w tym elektryzujące uwagę mistrzostwa dla lodziarzy i cukierników.

Po zeszłorocznym sukcesie (ponad 187 tysięcy gości, w tym aż 38 000 z zagranicy) nadchodząca odsłona targów zapowiada się równie interesująco. Ponownie w jednym miejscu zbiorą się przedstawiciele branży lodziarskiej, cukierniczej, piekarskiej i rynku kawy, by zaprezentować najnowsze urządzenia, surowce i technologie.

Targi to również szereg konkursów, pokazów czy seminariów organizowanych każdego dnia. Zapraszamy do zapoznania się z PROGRAMEM wydarzeń, z którego my wyłuskaliśmy branżowe mistrzostwa, które zapewnią wiele emocji i wrażeń.

Bodaj najbardziej prestiżowym wydarzeniem będzie 7. edycja Coppa del Mondo della Gelateria, czyli organizowane co dwa lata mistrzostwa świata lodziarzy. W 2014 r. polska drużyna zajęła trzecie miejsce – w tym roku szansę powtórzenia (a może poprawienia?) tego wyczynu będą mieli Paweł Petrykowski, Maciej Majzon-Wójtowicz, Marek Moskwa, Michał Wiśniewski pod kierownictwem Michała Doroszkiewicza. 23-25 stycznia w zawodach udział weźmie 14 kilkuosobowych drużyn z pięciu kontynentów, które będą musiały stawić czoła siedmiu konkurencjom (m.in. tort lodowy, rzeźba z lodu).

Równie ciekawie zapowiada się The Pastry Queen, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Kobiet w Cukiernictwie – tematem tegorocznych zawodów jest taniec, a panie będą musiały się wykazać umiejętnością zrobienia m.in. obłędnych deserów czekoladowych czy deserków kawowych w pucharku. Rozdanie nagród – 24 stycznia o godz. 17.00.

Każdego dnia targów będzie odbywać się również wydarzenie w ramach bloku Pastry & Culture – na przykład 24 stycznia będzie miała miejsce piąta odsłona Pucharu Włoch w Sztuce Cukierniczej (temat: piosenki, muzyka, artyści), a 26 stycznia – pierwsza włoska edycja zawodów Wake Up Coffee & Espresso Ice Cream.

Oprócz tego nie zabraknie innych cukierniczych rywalizacji – mowa chociażby o drugiej edycji The Star of Chocolate (25 stycznia), której uczestnicy będą mieli za zadanie wykonać m.in. rzeźbę czekoladową, nawiązując przy tym do tematu muzyki jazzowej. Dzień później z kolei odbędzie się Italian Championship Pastry Seniores.

W szranki staną również piekarze! To własnie tutaj emocje będą siegać zenitu podczas międzynarodowych zawodów dla piekarzy Bread in the City, w których weźmie udział 8 zespołów z całego świata. Oceniane będą m.in. ciabatty, chleby ekologiczne i ciasta francuskie. Coś dla siebie na wystawie w Rimini znajdą również wielbiciele kawy oraz pizzy.

Do zobaczenia na miejscu!

autor: Jacek Baliński