Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pfahnl na bogato

dodano , Redakcja DB, materiał promocyjny

Produkty z czystą etykietą, pieczywo i wyroby cukiernicze z bogactwem dodatków, pomysł na snacki oraz dekoracje – tak najkrócej można określić zakres tematyczny i technologiczny seminarium, które 16-17 kwietnia zorganizowała firma Pfahnl. Współorganizatorem były również firmy Bayard i Scotsman-Ice Systems.

W znanym już Centrum Szkoleniowym w Litomyślu grupa piekarzy i cukierników z całej Polski mogła spróbować różnorodnego pieczywa i wyrobów cukierniczych, a przede wszystkich zapoznać się z technologią produkcji na bazie prezentowanych mieszanek.

Prezentacja obejmowała:

- chleb orkiszowy z jabłkiem (produkt nagrodzony podczas SweetTarg),
- żytni chleba szefa,
- burcin z warzywami,
- chleb serwatkowy,
- produkty z czystą etykietą: Maraton z zawartością orzechów i ziaren, bagietka Eko, Multikorn pieczywo ciemne z mikroelementami,
- ciabatta rustikal ‒ pieczywo śródziemnomorskie z dodatkiem oliwek,
- pieczywo ziołowe Kłos (powszechnie stosowane w Austrii)
- Prometeusz – pieczywo o wysokiej zawartości białka, które może stanowić smacznym składnikiem zdrowej diety odchudzającej.

Drugiego dnia szczegółowo przedstawiono różne rodzaje tzw. snacków, które mogą rozszerzyć ofertę niejednej piekarni. Z kolei cukiernikom pokazano nowe zastosowania dla ciast jogurtowych, sposób na donuty czy kule serowe. Prezentowano również bazy drożdżowe, a także ciasta czekoladowe ze śliwek oraz tulipany w kąpieli czekoladowej. Dodatkowo firma Bayard, współorganizator wyjazdu polskich rzemieślników do Czech, dała świetny wykład na temat najnowszych trendów w zakresie dekoracji tortów. Na czasie było również wystąpienie firmy Scotsman-Ice Systems poświęcone nowoczesnym technologiom chłodniczym w przemyśle piekarniczym.

***

Zgodnie z tradycją spotkań organizowanych przez firmę Pfahnl pierwszy dzień zakończył się uroczystą kolacją i dobrą zabawą do samego rana. Natomiast po szkoleniu w drugim dniu wszyscy goście zwiedzili Stare Miasto i renesansowy pałacu w Litomyślu.