Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piernik z makiem

dodano , AKO, materiał promocyjny

auror: AKO S.A.

Pyszne ciasto piernikowe biszkoptowo-tłuszczowe z delikatną masą makową przełożone prażonymi powidłami śliwkowymi, udekorowane polewą czekoladową.

RECEPTURA

Składniki
2000 g Ciasto piernikowe AKO            
700 g jaj                          
600 g oleju                          
200 g wody
---------------------------                     
Razem  3500 g


1000 g Masa makowa AKO                                 
400 g białka jaj
200 g żółtka jaj                      
50 g cukru
---------------------------    
Razem 1650 g

2500 g powideł śliwkowych               
300 g polewy czekoladowej
              
Razem surowce                7950 g
Ubytki produkcyjne              800 g
Masa gotowego wyrobu     7150 g

 
Sposób wykonania
Składniki ciasta mieszać razem na średnich obrotach przez ok. 3 minuty, wyłożyć na 2 blachy 40/60, w tym jedną z wysokim rantem. Następnie białko ubić z cukrem wymieszać z żółtkiem i masą makową, tak przygotowaną masę wyłożyć delikatnie na  spód piernikowy w wyższej ramce. Blat z masą makową  piec w temp. 1900C przez około 30 minut, a drugi blat (bez masy makowej) piec przez ok.15 minut.

Powidła śliwkowe uprażyć i wyłożyć gorące na zimny blat piernikowo – makowy. 500 g powideł zostawić do wykończenia ciasta.

Na warstwę z powideł położyć drugi blat i całość ciasta wysmarować pozostałą częścią powideł śliwkowych.

Ciasto schłodzić i udekorować polewą czekoladową.