Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Najwięcej pieczywa jedzą Turcy, Bułgarzy i Serbowie

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Lepiej niż na rynku krajowym polskie pieczywo i wyroby piekarnicze radzą sobie za granicą. Gdzie lubią polskie pieczywo?

Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/ FAPA) podaje, że w 2010 r. wartość ich eksportu wyniosła 515,8 mln euro, wobec 474,2 mln euro rok wcześniej. Tradycyjne świeże pieczywo, a w ślad za tym rzemieślnicze piekarnie skorzystały na tym w niewielkim stopniu.

Eksport polskich wyrobów piekarniczych, jak tłumaczą przedstawiciele branży, napędzają bowiem głównie m.in. ciastka i mrożone pieczywo wytwarzane na przemysłową skalę. Największy udział w zagranicznej sprzedaży pieczywa i wyrobów piekarniczych z Polski miały Niemcy (25 proc.), Czechy (13 proc.), Wielka Brytania i Węgry (po 7 proc.) oraz Słowacja i Belgia (po 6 proc.). Jak podaje firma badawcza Euromonitor International, ten ostatni kraj z 86,5 kg na osobę zajmuje piąte miejsce w Europie pod względem spożycia pieczywa, w tym chleba. Wyprzedają go Turcja (167 kg na osobę), Bułgaria (105 kg), Serbia (96,7 kg) i Rumunia (89,4 kg). Tuż za Belgami są Macedończycy (83,5 kg), Holendrzy (82 kg), Niemcy (77,8 kg) i Czesi (76,4 kg).