Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

To, że z czekoladą można sobie robić niezłe jaja, przekonali się uczniowie podczas szkolenia zorganizowanego w ramach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Zabawa była przednia, bo prowadzona przez Daniela Waliszewskiego i Roberta Zycha z firmy EcoTrade.

Tradycja MAMZ-u nakazuje: najpierw dawka rzetelnej teorii połączonej z praktyką, potem konkurs, a raczej zabawa, czyli jak wykorzystać zdobytą wiedzę i zaprząc ją w cugle szalonej pomysłowości.

3 kwietnia Daniel Waliszewski, przy wsparciu Roberta Zycha, wprowadził młodych adeptów MAMZ w arkana czekolady i pokazał, jakie cuda można z niej zrobić, począwszy od tabliczek czekolady, praliny, kończąc na figurach przestrzennych. Każdy uczeń wykonał trzy rodzaje tabliczek czekolady: z aromatem pomarańczy, nutką alkoholu i chili. Formy do czekolady i pralin udostępniła firma Brunner, natomiast surowce dostraczyła firma EcoTrade.

Prawdziwa zabawa konkursowa odbyła się 11 kwietnia. Szalonych pomysłów uczniom nie brakowało. Gorzej mieli jurorzy: Daniel Waliszewski, Robert Zych oraz  Wojciech Sławiński z firmy EcoTrade, którym po 4 godzinach przyszło oceniać czekoladowe prace oraz wystawki. Panowie uznali, że najlepiej wszystkich uznać za wygranych i zaprosili młodych ludzi na kolejne warsztaty, tym razem w pracowni gliwickiej firmy EcoTrade.

Temat szkolenia i termin są na razie nieznane - o wszystkim będzie można się dowiedzieć na stronie www.mamz.pl oraz na podstronie MAMZ w portalu Mistrz Branży.

WYBRANE PRACE