Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rywalizacja dla najlepszych piekarzy świata. Zasady i nowości w regulaminie.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

To już 4. edycja Pucharu Louis Lesaffre – cyklu konkursów, których nadrzędnym celem jest wyłonienie ścisłej czołówki w Pucha­rze Świata w Piekarstwie w 2016 r., a także w Mistrzostwach Piekarniczych w 2018 r. Jakie zasady niezmiennie rządzą jednym z najważniejszych konkursów piekarskich na świecie?

Napiszemy również jakie zmiany wprowadzono w regulaminie obecnej edycji, mobilizując branżę do ciągłego podnoszenia poprzeczki? Odpowiedzi poniżej.

Puchar Louis Lesaffre to duże przedsięwzięcie, które w każdej edycji obejmuje tysiące kandy­datów z 30-40 krajów na całym świecie. To oznacza wieloetapowe eliminacje, rozło­żone w czasie i przestrzeni. Zasady „selek­cjonowania” najlepszych zawodników, a na­stępnie zespołów na poziomie krajowym, międzynarodowym oraz światowym są nie­zmienne, ale warto je przypomnieć (tab. 1).

  Tabela 1. Eliminacje w Pucharze Louis Lesaffre

PRESELEKCJE

KONKURS ŚWIATOWY

Puchar Louis’a Lesaffre

(Louis Lesaffre Cup)

konkurs drużynowy

Puchar Świata w Piekarstwie

(Coupe du Monde de la Boulangerie)

konkurs drużynowy

Mistrzostwa Piekarnicze

(Masters de la Boulangerie)

konkurs indywidualny

2014/2015

2015 r.

2016 r.

2018 r.

Selekcja krajowa

Selekcja międzynarodowa

  • trzy drużyny osiągają podium

  • tytuł „Światowego Championa” zdobywa jedna drużyna

  • 24 kandydatów wybranych na podstawie punktów uzyskanych w Louis Lesaffre Cup i/lub w Pucharze Świata w Piekarstwie

  • jeden zwycięzca w danej kategorii

  • tytuł „Mistrza Piekarnictwa” dla zwycięzcy

 



Wieloetapowe eliminacje
Preselekcje do Louis Lesaffre Cup zaczynają się na poziomie krajowym. Na tym etapie – na podstawie zgłoszeń i zdjęć przesła­nych produktów, receptury i opisu procesu produkcji – kwalifikuje się dziewięcioro za­wodników, którzy biorą udział w finale elimi­nacji krajowych. W finale tym piekarze lub cukiernicy startują indywidualnie w trzech kategoriach: „bagietki i chleby świata”, „wy­roby półcukiernicze i pieczywo smakowe”, „wyroby artystyczne”. W każdej kategorii jest troje zawodników, z których wybiera się najlepszego. Zwycięzcy tworzą druży­nę narodową, która weźmie udział w fina­le eliminacji międzynarodowej. Na etapie międzynarodowym wybierane są drużyny z różnych stref kontynentalnych. I tak Eu­ropa wystawia trzy drużyny, natomiast Azja Wschodnia, Afryka i obie Ameryki po dwie – razem dziewięć drużyn (tabela 2).

 

Kontynent

Maksymalna liczba uczestniczących krajów

Liczba miejsc w konkursie Coupe du Monde de la Boulangerie 2016

Europa

12

3

Azja Wschodnia

8

2

Afryka

8

2

Ameryka

8

2

Tabela 2. Eliminacje międzynarodowe

 

Finały eliminacji międzynarodowych odbędą się w 2015 r. Dla grupy europejskiej to spo­tkanie zaplanowano w sierpniu w Parmie (Włochy). Dziewięć zespołów wspólnie z czołówką Pu­charu Świata z 2012 r. (Japonią, USA oraz Tajwanem) spotkają się na wielkim finale w 2016 r. w Paryżu. To tutaj podczas tar­gów Europain (Paris Nord Villepinte) bitwa będzie się toczyć o Puchar Świata w Piekar­stwie (Coupe du Monde de la Boulangerie). Z tej konfrontacji wyjdą już tylko trzy druży­ny narodowe, z czego zespół, który zajmie pierwsze miejsce, zostanie Mistrzem Świata w Piekarstwie 2016 r.

Parę słów wyjaśnienia odnośnie do czołówki Pucharu Świata z 2012 r.: Japonia, USA i Tajwan, zdobywając podium w 2012 r., zapewniły sobie udział w Pucharze 2016 r. Mimo że kraje te nie muszą przecho­dzić przez cały proces eliminacji, muszą wy­stawić drużyny złożone z nowych zawodników.

Natomiast w indywidualnych Mistrzostwach Piekarniczych 2018 r. (GDZIE?) wystartuje 24 kandydatów. Wybiera się ich na podstawie punktów uzyskanych w Pucharze Louis’a Le­saffre i/lub Pucharu Świata w Piekarnictwie. Ostatecznie zyskujemy troje zwycięzców (je­den dla każdej z trzech specjalności), ale tytuł Mistrza Piekarnictwa otrzymuje jeden zawodnik (na jakiej zasadzie?).



Jakie zmiany?

Nowy produkt w regulaminie
Jak informuje organizator, zmiany polegają na wprowadzeniu do regulaminu nowych wyzwań, które wymagają od kandydatów kreatywności i opanowania sztuki produk­cji pieczywa z różnych stron świata. W tej edycji konkursu ważny będzie aspekt odżyw­czy prezentowanych produktów w kategorii „bagietki i chleby świata” oraz „wypieki pół­cukiernicze i pieczywo smakowe”. Oznacza to, że zawodnik powinien uargumentować, co wpływa na wartość odżywczą wyrobów. To z kolei pokazuje, że regulamin konkursu zmienia się zgodnie z aktualnymi trendami w odżywianiu, a tym samym mobilizuje świa­towe piekarstwo do ciągłego rozwoju.

Nowe wyzwania w regulaminie to oczywiście nowe produkty. Dla Czytelników zorientowa­nych w dotychczasowych edycjach Pucharu Louis Lesaffre nowością jest chleb smakowy, który dołączył do kategorii „wypieki półcukier­nicze”. Wzbogacenie tej kategorii jest zgod­ne z trendem wszechobecnych przekąsek, smacznych i odżywczych, które rozszerzają ofertę nowoczesnych piekarni. Jak czytamy w materiałach prasowych, kilka możliwych kreacji to: ostra pizza, włoskie panettone, al­zacki kugelhopf (baba drożdżowa z likierem wiśniowym).

Rozszerzone jury
Zmiany nie ominęły jurorów. Od tej edycji w obradach profesjonalnego jury udział bie­rze dietetyk. Jako doradca żywieniowy nie przyznaje zawodnikom punktów, ale wery­fikuje prezentowane przez nich produkty pod kątem wartości odżywczych. W jury pojawią się również krytyk oraz dziennikarz prasy branżowej, którzy mają przyznać dwie nagrody specjalne, niezależnie od wyników konkursu.

Kryteria oceny
Dla kategorii „bagietki i chleby świata” oraz „wypieki półcukiernicze i pieczywo smako­we” punktacja jest praktycznie taka sama. Oceniane są: liczba sztuk, wielkość, waga i czas wykonania, tekstura, regularność, wykończenie, zapach, ogólny wygląd i oczywiście smak. Natomiast w kategorii wyrobów artystycznych ocenie podlegają: estetyka, oryginalność, strona techniczna i sprawność architektoniczna. Czynnikiem rozstrzygającym jest prezentacja wyrobu.
Innowacją jest wprowadzona w tym roku publiczna prezentacja trzech wybranych produktów w danej kategorii. Będzie to okazja do pokazania projektów, z któ­rych uczestnicy są najbardziej dumni, a tak­że sposób na wzbudzenie ciekawości wśród publiczności.

 

Louis Lesaffre Cup – ciekawe doświadczenie
Jak przyznał Szymon Wiejak (jeden z za­wodników polskiej reprezentacji) w roz­mowie z „Mistrzem Branży”, Puchar Louis Lesaffre pomógł mu ponownie odkryć pie­karstwo. Od samego początku ten konkurs był nastawiony na poznawanie różnorod­ności chleba produkowanego na całym świecie, a poprzez widowiskową formę skutecznie promuje zawód piekarza. Od za­wodników wymaga nie tylko kreatywnego przekształcania tradycyjnych receptur, po­mysłowych metod produkcji i wiedzy o od­żywianiu, ale daje im możliwość spotkania z innymi kulturami piekarskimi. To wszyst­ko sprawia, że konkurs zyskuje szczególny charakter.

 

   
 

„Bagietki i chleby świata” – to kate­goria prezentująca wszystkie rodzaje pieczywa spożywanego w różnych regionach na całym świecie, głównie jako dodatek do posiłku. Obejmuje: kruche pieczywo (tradycyjna francuska bagietka), miękkie pieczywo (kromka chleba), płaski chleb, smażony chleb.
„Wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe” – od tej edycji kategoria ta obejmuje: wiedeńskie wypieki, ciasto listkowane i nielistkowane (croissanty, bułki czekoladowe i brioszki) oraz – nowość! – chleby smakowe. Nowe wyzwanie odpowiada współczesnym trendom rozszerzania oferty piekarni o smaczne przekąski

W obu kategoriach zespoły będą miały do wykonania produkty obowiązkowe, produkt dowolny i improwizowany (wybierany losowo).
„Wyrób artystyczny” – to najbardziej widowiskowa część konkursu. W tym przypadku zawodnicy muszą stworzyć kreatywną pracę przestrzenną na powierzchni 1 m2, która najlepiej pokazuje poziom opanowania technik piekarskich. Eksponat artystyczny ma reprezentować kraj pochodzenia zawodników.

 

 

   
 

„Młode nadzieje piekarstwa”
bez zmian
Równolegle z konkursem odbędzie się pokaz o nazwie „Młode nadzieje piekarstwa”. Jest on organizowany zawsze podczas otwarcia każdych eliminacji międzynarodowych. Stanowi sposób na przedstawienie każdego zespołu i jego kraju poprzez prezentację młodych talentów. Młodzi adepci sztuki piekarskiej walczą o tytuł „Młodej nadziei piekarstwa 2015 r.”.