Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kostka Bananowo-Czekola­dowa

dodano , AKO, materiał promocyjny

autor: AKO S.A.

Kostka Bananowo-Czekola­dowa – puszyste ciasto bisz­koptowo-tłuszczowe o smaku czekoladowo-bananowym prze­łożone kremem śmietankowym i nadzieniem owocowym.

RECEPTURA
KOSTKA Bananowo-Czekoladowa  – blacha 60/40

Blat biszkoptowo – tłuszczowy bananowy
750 g „Ciasto bananowe” AKO
335 g jaj
300 g oleju
75 g wody
--------------------
Razem 1460 g

Ciasto czekoladowe
500 g „Czardasz” AKO
115 g jaj
200 g oleju
100 g wody
--------------------
Razem 915 g


Krem śmietanowy
1200 g śmietanki 30%
180 g Stabilizator „Balbina neutralna” AKO
210 g wody do Balbiny
--------------------------------
Razem 1590 g

Nadzienie owocowe i polewa czekoladowa
600 g „Wiśnia w żelu 65%” AKO
450 g polewy czekoladowej

Razem 5015 g
Ubytki 715 g
Wydajność 4300 g



Sposób wykonania
Składniki ciasta na blat bananowy wg re­ceptury wymieszać w ubijarce cukierni­czej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie mieszać mieszadłem płaskim na średnich obrotach ok. 3 min. Ciasto rozłożyć na blasze z wysokim rantem o wymiarach 60/40.

Składniki ciasta na blat czekoladowy wy­mieszać wg receptury na wolnych obrotach za pomocą mieszadła płaskiego, następ­nie mieszać na średnich obrotach przez około 3 min. Ciasto rozłożyć fragmentami na ciasto bananowe delikatnie je rozpro­wadzając na wzór mozaiki. Wypiec w temp. 200°C przez około 20 min. Upieczone i wy­studzone ciasto przekroić na dwie części.

Stabilizator „Balbina” rozpuścić w wodzie, następnie delikatnie połączyć z ubitą śmie­tanką.  2/3 otrzymanej masy wylać na je­den blat, przykryć drugim blatem. Na górę rozłożyć pozostały krem śmietankowy oraz wiśnię w żelu. Całość wykończyć polewą czekoladową, wstawić do schłodzenia.