Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Cytrynowe Orzeźwienie

dodano , Zentis, materiał promocyjny

autor: Arkadiusz Natorski, Marek Budner , Zentis Polska

Surowce
2 czekoladowe blaty biszkoptowo-tłuszczowe 60/40
2000 g  cytryny z Nata de Coco Zentis
2000 g  śmietany kremowej 30%
200 g  żelu neutralnego„na zimno” Zentis
100 g  żelu marakuja „na zimno” Zentis
80 g  żelatyny
320 g  wody

 

Wykonanie
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić do spęcznienia, następnie rozpuścić.
Śmietanę kremową ubić na puszystą masę, dodać cytrynę z Nata de Coco  Zentis , rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus podzielić na dwie równe części. Pierwszą część musu wyłożyć na blat czekoladowy.
Powierzchnię kremu wyrównać. Następnie przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część musu.
Całość wyrównać i odstawić do schłodzenia na 30 min.
Całość schłodzonego ciasta pokryć żelem neutralnym „na zimno” Zentis.
Do małej szprycy nałożyć żel marakuja „na zimno” Zentis i wyszprycować na wierzch w formie pasków i rozsmarować.
Dekorować według uznania.