Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Konferencja Naukowo-Techniczna: Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych

dodano , Redakcja PS

Stowarzyszenie Na Rzecz Nauki i Technologii Zbóż ICC Polska zaprasza na Konferencję Naukowo-Techniczną, IV Międzynarodową. Termin: 20-21 maja 2015 r.

Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych
Nauka dla praktyki

 

Miejsce konferencji:
I dzień Auditorium Novum UTP Bydgoszcz, Al. Prof. S. Kaliskiego 7 (Fordon)
II dzień Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., Bydgoszcz, ul. Startowa 2

 


PROGRAM KONFERENCJI

I Dzień
9.30–9.45 Powitanie uczestników – Prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz President ICC-Polska
9.45–10.00 Wystąpienia Gości
Przewodniczy – Prof. dr hab. inż. Jolanta Tomaszewska UTP Bydgoszcz
10.00–10.15 Hon. Prof. dr Helmut Glattes, Austria – Długoletnia współpra­ca ICC Austria z ICC Polska
10.15–10.30 Dr Józef Sadkiewicz UTP/ZBPP – 45 lat Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy.
10.30–10.45 Dyr. mgr inż. Wojciech Górniak ZPZiP przy IBPRS W-wa – Perspektywy rozwoju Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa na rzecz branży.
10.45–11.00 Dyr. dr inż. Wiesław Czarnecki Dep. Rolnictwa i Geodezji, UM Toruń – Promocja żywności wysokiej jakości.
Przewodniczy – Prof. dr hab. inż. Sławomir Stankowski ZUT Szczecin
11.00–11.15 Prof. dr hab. inż. Józef Flizikowski Dyr. Instyt. Technik Wytwa­rzania, UTP Bydgoszcz – Granulometria mąki Graham.
11.15–11.30 Prof. dr hab. inż. Tomasz Jankowski, UP Poznań – Wzbogaca­nie pieczywa w mikroorganizmy probiotyczne.
11.30–11.45 Prof. dr hab. inż. Roman Cichon, Collegium Medicum UMK – Wzbogacanie pieczywa w łatwo przyswajalny wapń.
11.45–12.00 Mgr inż. Jadwiga Rothkaehl, Prezes Stowarzyszenia Młyna­rzy RP, IBPRS W-wa – Wysokie liczby opadania (alfa-amylazy) w mąkach i ich wpływ na przydatność technologiczną.
1200–1245 Lunch
Przewodniczy – Prof. dr hab. inż. Eugeniusz K. Chyłek, Dyr. Dep. Nauki MRiRW W-wa
1245–1300 Prof. dr hab. inż. Zbigniew Rzedzicki, UP Lublin – Możliwości wykorzystania zbóż niechlebowych w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych.
13.00–13.15 Dr inż. Henryk Piesiewicz HEPI, Warszawa – Innowacyjne ga­tunki pieczywa na bazie enzymu transglutaminazy.
13.15–13.35 Prelegent z Francji – Lojalność pracowników w piekarskich i ciastkarskich zakładach rzemieślniczych.
13.35–13.50 Dr hab. Anna Diowksz, Pol. Łódź – Nowe kierunki w wytwa­rzaniu pieczywa bezglutenowego.
Przewodniczy – Dr Grzegorz Russak Ekspert Związku Woj. RP d/s żywności W-wa
13.50–14.05 Prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun, Politechnika Koszalińska – Uwarunkowania technologii odroczonego wypieku pieczywa na kwasach.
14.05–14.25 Prelegent z Hiszpanii – Zastosowanie pieczywa czerstwego w piekarstwie hiszpańskim.
14.25–14.40 Prof. dr hab. inż. Wiktor Obuchowski, UP Poznań – Pieczywo i inne produkty zbożowe jako źródło i nośnik substancji o charakterze prozdrowotnym.
14.40–14.55 Mgr inż. Adam Melkowski, ICC-Polska – Przyczyny i zagroże­nia kadrowe w młynarstwie i piekarstwie.
15.00–15.30 SESJA POSTEROWA
Przewodniczy – Dr inż. Grażyna Gozdecka, Zakład Technologii Żywności UTP
Mgr inż. Beata Marchand-PMT Trading Sp. z o.o. Warszawa – Zasto­sowanie enzymów nowej generacji w produkcji pieczywa orkiszowego.
Dr Jacek Sadkiewicz ZBPP/ICC Polska – Minilaboratorium piekarskie – organizacja, wyposażenie.
Mgr Michał Majcherek, Agro Klaster Kujawy/Uniwersytet Techno­logiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy – Nowe modele biznesowe w przemyśle rolno-spożywczym

Konferencja adresowana do: naukowców, specjalistów, ekspertów, właścicie­li – kierowników firm oraz praktyków zbożowców, młynarzy, piekarzy, kucharzy, restauratorów zajmujących się:
– produkcją, przechowalnictwem, dystrybucją i rozwojem jakości zbóż,
– przemiałem, bezpieczeństwem i badaniami jakości mąki,
– produkcją, dystrybucją, konfekcjonowaniem, konsumpcją, bezpie­czeństwem,
– badaniami i strategiami jakości chleba,
– produkcją i dystrybucją żywności.

Dzień I – wstęp 100 zł/os. (konto Bank Millennium nr  55 1160 2202 0000 0000 6087 4977 lub bezpośrednio w dniu konferencji)
Dla studentów wstęp bezpłatny.

Zgłoszenie uczestnictwa prosimy przekazać na adres mailowy organizatora: sekretariat@sadkiewicz.pl,
telefonicznie nr 52 365 05 10, faxem: 52 365 05 1 lub osobiście w dniu Konferencji



II Dzień Wstęp bezpłatny 9.00–19.00
Przewodniczy – dr Józef Sadkiewicz UTP / ZBPP Bydgoszcz
Pokazy plenerowe dla mieszkańców województwa kujaw­sko-pomorskiego
(na terenie Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego, Bydgoszcz ul. Startowa 2)

PROMOCJA ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ, REGIONALNEJ I EKOLOGICZNEJ
SPIŻARNII KUJAWSKO-POMORSKIEJ klaster spółdzielczy, w tym:
– stoiska z żywnością tradycyjną,
– pokazy kulinarne Stowarzyszenia Euro-Toques Polska,
– nauka z pokazami wypieku chleba tradycyjnego i regionalnego,
– dla dzieci i młodzieży – pokazy, ciekawostki i eksperymenty Koła Naukowego UTP.