Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Gluten Free Expo, czyli dwa dni bezglutenowego święta

dodano , Redakcja AK

Producenci żywności bezglutenowej, a także firmy, które dopiero rozważają wejście na bezglutenowy rynek, wkrótce będą mieli okazję na własne oczy zobaczyć ogromną grupę potencjalnych klientów. 22-23 maja br. w Warszawie odbędzie się 3. edycja specjalistycznych targów Gluten Free Expo!

Gluten Free Expo to największe w Europie Środkowo-Wschodniej specjalistyczne targi, organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Impreza jak zawsze jest połączona z Międzynarodowym Dniem Celiakii. Z każdą edycją targi przyciągają ogromne rzesze zwiedzających, dlatego w tym roku impreza potrwa aż dwa dni. Odbędzie się jak zawsze w Hotelu Gromada w Warszawie.

Targi są skierowane do producentów żywności, do właścicieli restauracji i ośrodków wypoczynkowych, do osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten, do dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. 

Konkurs na najsmaczniejsze pieczywo bezglutenowe

Jednym z kulminacyjnych punktów Gluten Free Expo będzie rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejsze pieczywo bezglutenowe w Polsce. Klienci wybiorą je z oferty kilku producentów specjalistycznej żywności. Ocenią zarówno pieczywo świeże, jak i paczkowane, o długim terminie przydatności do spożycia.

Bezglutenowa kuchnia Karola Okrasy

Podczas Gluten Free Expo przewidziane są wykłady naukowe lekarzy i dietetyków, prezentacje kilkudziesięciu stoisk polskich i zagranicznych producentów, degustacje, konkursy oraz strefa dziecka. Swoją ofertę zaprezentują także hotele, pensjonaty i restauracje należące do programu Menu bez Glutenu (www.menubezglutenu.pl) oraz wydawnictwa publikujące książki o celiakii i diecie bezglutenowej. W programie także pokaz kulinarny Karola Okrasy, bezpłatne porady lekarzy i dietetyków.

Targi są organizowane co dwa lata, więc to wyjątkowe spotkanie producentów i klientów. To okazja do poznania potrzeb osób na diecie bezglutenowej, do rozeznania rynku. To też doskonałe miejsce, by zdobyć u źródła informacje na temat uruchomienia bezglutenowej produkcji.

***

Miejsce i czas: 22-23 maja w Hotelu Gromada w Warszawie, ul. 17 Stycznia 32 (Okęcie).
Piątek, 22 maja, targi otwarte w godzinach: 10-18.00
Sobota, 23 maja, godz.: 10-17.00.
WSTĘP WOLNY.

 

Mistrz Branży patronuje targom Gluten Free Expo.