Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tort cytrynowy z bazylią

dodano , AKO, materiał promocyjny

autor: AKO S.A.

Pyszny tort cytrynowy z orzeźwiającą nutą limonki i świeżą bazylią.

RECEPTURA

Biszkopt o średnicy 24cm
500 g „Bimix standard”AKO
225 g jaj
85 g wody
Razem 810 g

Krem cytrynowy z bazylią
500 g śmietanki 33%
125 g „Balbina cytrynowa” AKO
100 g wody do Balbiny
5 g soku z 1 limonki
8 g bazylii świeżej siekanej
Razem 738 g

Poncz do nasączania
100 g wody
100 g cukru
20 g soku z 1 limonki
skórka z limonki
40 g spirytusu
Razem 260 g


Razem surowce 1808 g
Ubytki produkcyjne 178 g
Masa wyrobu gotowego 1630 g




Przygotowanie
Składniki ciasta na biszkopt wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach ok.5 min. Gotową masę wlać w rant śr. 24 cm piec w tem. 180 C ok. 20 min. Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na trzy równe krążki.

W celu przygotowania ponczu, wodę zago tować z cukrem i skórką z limonki po ostu dzeniu dodać sok z limonki i spirytus. Na sączyć poszczególne krążki ciasta podczas składania (65 g na każdy krążek).

Śmietankę ubić na 3/4, stabilizator „Balbina cytrynowa” AKO dodać do wody o temp. 35oC i ręcznie wymieszać rózgą przez ok. 1 min., następnie dodać śmietankę. Dodać sok z limonki i posiekaną świeżą bazylię.

Tak przygotowaną masą przełożyć bisz kopty. Gotowy schłodzony tort udeko rować plastrami cytryny i limonki oraz listkami bazylii.