Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Torcik orzechowy

dodano , AKO, materiał promocyjny

autor: AKO S.A.

Pyszny tort z orzechami arachidowymi i nutką orzecha laskowego, nasączony prawdziwym rumem.

Rolada oraz rant kakaowo - orzechowy
470 g  Bimix AKO           
360 g  jaj               
100 g  wody               
20 g kakao                 
100 g orzechów arachidowych drobnych
------------------------------------------------------------       
1050 g               

Masa orzechowa
800 g śmietanki           
120 g  pasty orzechowej       
120 g Stabilizator neutralny „Balbina”AKO       
100 g wody
---------------------------------------------------------------               
1140 g

Syrop rumowy
100 g wody               
100 g cukru               
50 g  rumu
-----------------------------------------------------------------               
250 g

Razem surowce        2440 g
ubytki produkcyjne          240 g
waga wyrobu gotowego    2200 g

 


Przygotowanie
Składniki ciasta na roladę i rant biszkoptowy wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników, a następnie ubijać przy pomocy rózgi na wysokich obrotach przez ok. 8 min.

Ciasto na roladę  (460 g)  wyłożyć na blachę 40/60 i posypać na wierzchu orzechem arachidowym drobnym. Piec w temp. 250°C  około 6 minut z zaparowaniem. Z pozostałej masy upiec biszkopt (w formie o średnicy 24 cm) w temp. 180°C  ok. 20 min.  Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części.

W celu przygotowania ponczu zagotować wodę z cukrem. Po wystudzeniu dodać rum,  wymieszać i nasączyć poszczególne blaty ciasta podczas składania.

Śmietankę ubić na 3/4,  stabilizator dodać do wody i  mieszać  ręcznie rózgą przez ok. 1 min. Następnie dodać ubitą śmietankę i pastę orzechową.

Masą orzechową rozłożyć równomiernie na roladzie orzechowej, następnie pokroić w paski o szerokości 2,5 cm i długości 60 cm. Krążek biszkoptowy posmarować masą orzechową. Pierwszy pasek z rolady zwinąć  od brzegu w rulonik i postawić go na środku krążka biszkoptowego. Kolejne paski rolady zawijać na postawiony już rulonik. Całość przykryć następnym krążkiem biszkoptowym, wygładzić, schłodzić i udekorować wg uznania.