Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Brytyjczyków spór o środki pomocnicze

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Czy środki pomocnicze użyte do produkcji pieczywa są obecne w gotowym pieczywie i czy powinny być wykazane na etykiecie? W Wielkiej Brytanii trwa spór między Federacją Piekarzy a organizacją Real Bread Campaign.

Ostatnie badanie przeprowadzone przez Real Bread Campaign (narodowa organizacja walcząca o dobrą jakość pieczywa) pokazało, że ponad 71% z 1300 Brytyjczyków twierdzi, że nieakceptowalny jest fakt, żeby środki pomocnicze użyte do zwiększenia/podniesienia jakości wypieku nie były wykazane na etykietach.

European Union's Food Information Regulations nie wymaga, by dodatki do żywności i enzymy użyte jako środki pomocnicze były wymienione w składzie finalnego produktu. Gordon Polson, dyrektor Federacji Piekarzy, powiedział, że środki pomocnicze znikają w czasie wypieku, więc nie ma ich w chlebie. - To by było dziwne, żeby oznaczyć coś, czego nie ma w produkcie końcowym – skwitował Gordon Polson. - Jeżeli by ludzie rozumieli, czym są środki pomocnicze, i wiedzieli, że nie ma ich w pieczywie, które kupują, ich punkt widzenia byłby inny. Prawdopodobnie nikt im nie wytłumaczył tej zasadniczej kwestii.

Jednak według Chrisa Younga z Real Bread Campaign środki pomocniczne lub ich produkty uboczne mogą pozostawać w pieczywie i jako takie mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wskazuje, że badania Professional Associations' Research Institute for Occupational Medicine z 2000 r. podają obecność pozostałości alfa-amylaz, znanego alergenu, w skórce pieczywa. Badania potwierdzają, że ten alergen jest odpowiedzialny za astmę u piekarzy, ale wątpliwym jest, by enzym ten miał wpływ na konsumentów.

Polson odpiera ataki: - Alfa amylaza naturalnie występuje w pszenicy, dlatego może być obecna w każdym chlebie, nawet w pieczywie wypiekanym przez członków organizacji Real Bread Campaign. Young nie daje za wygrana: - Chcielibyśmy wiedzieć, czy Pan Polson jest w stanie zapewnić Brytyjczyków, że wszyscy członkowie zrzeszeni w Federacji Piekarzy testują każdy swój produkt, w którym użyto środki pomocnicze, żeby udowodnić, że nie ma w nich żadnych pozostałości. Jeżeli nie, kiedy przeprowadzą takie testy, żeby mieć pewność?