Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Poltino dla cukiernictwa – dobre, bo polskie

dodano , hortino, materiał promocyjny

Hortino to jedna z największych firm z branży przetwórczej oparta w 100% na polskim kapi­tale. Obecnie rozszerza ofertę profesjonalnych produktów skierowanych na rynek cukierniczo-piekarski.

Czy cukiernicy i piekarze mogą wspierać polski przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego? Tak, jeśli będą świadomie wybierać krajowe marki i produkty firm wykorzystujących surowce od lokalnych dostawców.

Oferta firmy Hortino, znanej m.in. z mrożonek warzywnych i owoco­wych marki Poltino, została roz­szerzona o marmolady owocowe dla prze­mysłu piekarniczego i cukierniczego. Firma oferuje także nadzienia owocowe dla pro­fesjonalistów. Do ich produkcji stosuje się tylko dojrzałe i zdrowe owoce, wyłącznie od sprawdzonych rolników. Dostawy surow­ca pochodzą głównie z województw: pod­karpackiego, świętokrzyskiego i lubelskiego.

Wysokie standardy produkcji
W sezonie spółka skupuje i przetwarza ok. 70 tys. ton owoców i warzyw od lokalnych producentów. Weryfikacja jakościowa roz­poczyna się już u dostawców. Kontrolowa­ne są plantacje, prowadzone instruktaże i szkolenia dla rolników.
Kolejny etap to kontrola surowca dostarczane­go do zakładu, kontrola produkcji oraz końco­wa – produktu gotowego. Wysokie standardy produkcji zapewniają wdrożone i utrzymywa­ne w zakładzie systemy: zarządzania bezpie­czeństwem żywności HACCP według normy ISO 22000:2005 oraz zarządzania jakością według normy ISO 9001:2008.

 

Doświadczenie i innowacyjność
Hortino ma wieloletnie doświadczenie w pro­dukcji nadzień i mrożonek owocowych oraz dysponuje bazą sprawdzonych polskich do­stawców – sadowników i rolników. Z takimi zasobami i wiedzą firma postanowiła roz­szerzyć swoją ofertę skierowaną na rynek cukierniczy i piekarski.

Pod marką Poltino powstała nowość – marmolady owocowe. Produkty wytwa­rzane są przez proces gotowania przecieru jabłkowego oraz dużej zawartości innych przecierów owocowych, charakterystycz­nych dla określonego smaku. Marmolady Poltino nie zawierają sztucznych barwników. Zwarta konsystencja produktu umożliwia ich stosowanie jako wsadu oraz do zewnętrznej dekoracji produktów. Idealnie sprawdzają się do wszelkiego rodzaju drożdżówek, cia­steczek, przekładania blatów ciast.

Druga gama produktów Poltino dla profe­sjonalistów to termostabilne nadzienia owocowe extra, niskosłodzone – o 25-45-proc. zawartości cukrów – z wysokim udziałem procentowym owoców – od 40% do 55% – w za­leżności od smaku. Nadzienie po wypie­ku utrzymuje barwę i smak oraz lekko prze­zroczystą konsystencję z widocznymi kawałkami owo­ców. Tego typu produkty są stosowa­ne przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciast i ciasteczek, pieczywa cukierniczego, jako farsz do naleśników czy wyrobów garmażeryjnych, np. kne­dli i pierogów, ale również jako element dekoracyjny, umieszczany na wierzchu wypieków.

 

Przetestowane przez profesjonalistów
Nadzienia i marmolady owocowe Poltino dla przemysłu piekarniczego przed wpro­wadzeniem do masowej produkcji zostały przetestowane przez lokalne podkarpackie cukiernie i piekarnie – głównie rodzinne firmy, dla których ważne jest zaufanie i za­dowolenie stałych klientów. Profesjonaliści z regionu oceniali: smak, jakość, ekono­miczność i estetykę, a ich uwagi zostały uwzględnione w przygotowywaniu receptur finalnych produktów.