Hortino to jedna z największych firm z branży przetwórczej oparta w 100% na polskim kapitale. Obecnie rozszerza ofertę profesjonalnych produktów skierowanych na rynek cukierniczo-piekarski.
Podobne artykuły
Czy cukiernicy i piekarze mogą wspierać polski przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego? Tak, jeśli będą świadomie wybierać krajowe marki i produkty firm wykorzystujących surowce od lokalnych dostawców.
Oferta firmy Hortino, znanej m.in. z mrożonek warzywnych i owocowych marki Poltino, została rozszerzona o marmolady owocowe dla przemysłu piekarniczego i cukierniczego. Firma oferuje także nadzienia owocowe dla profesjonalistów. Do ich produkcji stosuje się tylko dojrzałe i zdrowe owoce, wyłącznie od sprawdzonych rolników. Dostawy surowca pochodzą głównie z województw: podkarpackiego, świętokrzyskiego i lubelskiego.
Wysokie standardy produkcji
W sezonie spółka skupuje i przetwarza ok. 70 tys. ton owoców i warzyw od lokalnych producentów. Weryfikacja jakościowa rozpoczyna się już u dostawców. Kontrolowane są plantacje, prowadzone instruktaże i szkolenia dla rolników.
Kolejny etap to kontrola surowca dostarczanego do zakładu, kontrola produkcji oraz końcowa – produktu gotowego. Wysokie standardy produkcji zapewniają wdrożone i utrzymywane w zakładzie systemy: zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP według normy ISO 22000:2005 oraz zarządzania jakością według normy ISO 9001:2008.
Doświadczenie i innowacyjność
Hortino ma wieloletnie doświadczenie w produkcji nadzień i mrożonek owocowych oraz dysponuje bazą sprawdzonych polskich dostawców – sadowników i rolników. Z takimi zasobami i wiedzą firma postanowiła rozszerzyć swoją ofertę skierowaną na rynek cukierniczy i piekarski.
Pod marką Poltino powstała nowość – marmolady owocowe. Produkty wytwarzane są przez proces gotowania przecieru jabłkowego oraz dużej zawartości innych przecierów owocowych, charakterystycznych dla określonego smaku. Marmolady Poltino nie zawierają sztucznych barwników. Zwarta konsystencja produktu umożliwia ich stosowanie jako wsadu oraz do zewnętrznej dekoracji produktów. Idealnie sprawdzają się do wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciasteczek, przekładania blatów ciast.
Druga gama produktów Poltino dla profesjonalistów to termostabilne nadzienia owocowe extra, niskosłodzone – o 25-45-proc. zawartości cukrów – z wysokim udziałem procentowym owoców – od 40% do 55% – w zależności od smaku. Nadzienie po wypieku utrzymuje barwę i smak oraz lekko przezroczystą konsystencję z widocznymi kawałkami owoców. Tego typu produkty są stosowane przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciast i ciasteczek, pieczywa cukierniczego, jako farsz do naleśników czy wyrobów garmażeryjnych, np. knedli i pierogów, ale również jako element dekoracyjny, umieszczany na wierzchu wypieków.
Przetestowane przez profesjonalistów
Nadzienia i marmolady owocowe Poltino dla przemysłu piekarniczego przed wprowadzeniem do masowej produkcji zostały przetestowane przez lokalne podkarpackie cukiernie i piekarnie – głównie rodzinne firmy, dla których ważne jest zaufanie i zadowolenie stałych klientów. Profesjonaliści z regionu oceniali: smak, jakość, ekonomiczność i estetykę, a ich uwagi zostały uwzględnione w przygotowywaniu receptur finalnych produktów.