Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kostka migdałowa

dodano , AKO, materiał promocyjny

autor: AKO

Blacha 60/40
Puszyste ciasto biszkoptowo-tłuszczo­we o smaku migdałowym przekładane kremem śmietankowym z dodatkiem kokosu.

RECEPTURA

Blat migdałowy
1500 g „Ciasto o smaku migdałowym” AKO
675 g jaja
600 g olej
150 g woda
Razem: 2925 g  


Masa kokosowa
300 g wiórki kokosowe
400 g mleko
400 g masło\margaryna
320 g cukier puder
400 g „Krem budyniowy extra” AKO
800 g woda
80 g spirytus
Razem: 2700 g    

Wykończenie
100 g „Krem budyniowy extra” AKO
300 g „Bita Śmietana” AKO
600 g woda
100 g spirytus
Razem: 1100 g

Razem: 6725 g

Ubytki: 1325 g
Wydajność: 5400 g


Sposób wykonania:
Składniki ciasta na blat migdałowy wg re­ceptury wymieszać w ubijarce cukierni­czej na wolnych obrotach do połączenia składników, a następnie ubijać miesza­dłem płaskim na średnich obrotach ok. 3 min. Ciasto rozłożyć na dwie blachy z wysokim rantem o wymiarach 60/40, wypiec w temp. 210oC przez 20 min.

Mleko zagotować, wiórki kokosowe zapa­rzyć, margarynę z cukrem pudrem upla­stycznić i napowietrzyć. „Krem budyniowy Extra” wymieszać z wodą i spirytusem, następnie połączyć wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Gotową masę rozłożyć na wcześniej przygotowany blat ciasta migdałowego i przykryć drugim ciastem migdałowym.

„Krem budyniowy Extra” oraz „ Bitą Śmie­tanę” wsypać do wody, następnie napo­wietrzać do puszystej masy. Tak przygo­towanym kremem wykończyć górę ciasta, całość posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do schłodzenia.